WNBA ZVIJEZDA

Ko je Britni Grajner: Zbog nje je reagirao i Bajden, a SAD su za nju razmijenile ruskog trgovca oružjem

Prema mišljenju mnogih najbolja je košarkašica svih vremena, a u Rusiji "je zaglavila" zbog ulja kanabisa

Grajner: Od februara bila u zatvoru. Twitter

E. Ć.

8.12.2022

Američka košarkašica i WNBA zvijezda Britni Grajner (Brittney Griner) nakon deset mjeseci puštena je iz ruskog zatvora u razmjeni zatvorenika. 

Ona je puštena u zamjenu za osuđenog ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta. Inače, Grejner je godinama igrala u Rusiji tokom pauze u WNBA, a uhapšena je u februaru ove godine na aerodromu u blizini Moskve kada su u njenom koferu pronađeni patroni sa uljem kanabisa za elektronske cigarete. 

Igrala i sa Džonkel Džons

Grajner je tvrdila da je slučajno spakovala ulje kanabisa - koje je u Rusiji zabranjeno, ali bezuspješno. Početkom avgusta je osuđena na devet godina zatvora. Prošlog mjeseca je poslana u kaznenu koloniju.

Britni Grajner je jedna od najboljih košarkašica u najjačoj ženskoj košarkaškoj ligi na svijetu - WNBA u kojoj nastupa u dresu Feniks Merkjurija. Dok je pauza u SAD igrala je u Rusiji, nastupala je za UGMK Jekaterinburg od 2014. godine, a igrala je i u Evroligi. Ovako nešto radila je i Džonkel Džons (Jonquel Jones), bivša reprezentativka Bosne i Hercegovine koja je sa Grajner bila saigračica u ruskom klubu.


Džonkel Džons i Britni Grajner: Igrale zajedno u Rusiji. FIBA

Grajner je od februara u pritvoru, a u avgustu je osuđena. Tokom suđenja, dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje izjasnila se krivom za optužbe za posjedovanje droge, međutim negirala je da je namjerno prekršila zakone, tvrdivši da je u žurbi pakovala kofere i da je tako stavila patrone sa uljem kanabisa.

- Ni danas mi nije jasno kako su električni aparati za konzumiranje kanabis završili u mojim torbama. Preuzimam odgovornost, ali nisam imala namjeru da krijumčarim - govorila je Grajner.

Pisala i Bajdenu

Njena partnerica Šerel je pisala predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Džou Bajdenu (Joe Biden) da im pomogne, te da uradi sve što je potrebno da je puste iz zatvora. I sama košarkašica je pisala Bajdenu navodeći da je "strah da bi mogla u ruskom zatvoru ostati zauvijek".

Grajner i njen pravni tim su prošlog mjeseca uložili žalbu na devetogodišnju zatvorsku kaznu, koju je sud u Moskvi odbacio. Inače, nju mnogi smatraju najboljom košarkašicom svijeta, dok su Amerikanci mišljenja da su je Rusi koristili kao "politički pijun". Njena partnerica je navela kako je "taoc" ruske vlade.

Advokat sjajne košarkašice Aleksandar Bojkov kritikovao je presudu, navodeći da je nepravedno oštra i teška. Inače, u Rusiji se za posjedovanje manje od šest grama kanabisa obično izriče novčana kazna ili kazna od 15 dana pritvora. Grejner je navodno imala manje od grama kada je ušla u Rusiju.

Brojna odličja

Britni Grajner je 2014. godine osvojila WNBA prvenstvo. Osam puta je bila u Ol-Star ekipi, dva puta je bila najbolji strijelac lige, osam puta najbolji bloker. U tri navrata je bila u najboljem timu sezone, a dva puta je osvajala nagradu za najbolju košarkašicu u odbrani. 

Na početku karijere je osvojila i nagradu za rukija godine. I u Evropi je imala uspjeha. Tri puta je osvajala rusko prvenstvo, a u četiri navrata Euroligu. Sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država osvojila je dvije zlatne medalje na Olimpijskim igrama, u Riju de Žaneiru (2016.) i Tokiju (2020.). Osvajala je i Svjetsko prvenstvo u Turskoj (2014.) i Španiji (2018.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.