ZANIMLJIVO

Počeo eksperiment koji bi omogućio ljudima da žive 130 godina u tijelu 20-godišnjaka

Blic.rs

15.5.2018

Naučnici s "Harvarda" pokrenuli su eksperimente na psima i tvrde da ih mogu učiniti mlađim, dodajući nove DNK instrukcije njihovim tijelima.

Start-up na Univerzitetu "Harvard" počeo je preliminarnim istraživanjima na psima rase bigl, a kako kažu, jednog dana će možda moći raditi i na ljudima. "Redžuvenejt Bio" zasniva svoj rad na prethodnim istraživanjima u kojima su mijenjani geni u jednostavnim organizmima poput crva i muha, što je dupliralo njihov životni vijek.

Ranija istraživanja su, također, pokazala da davanje transfuzija krvi starijim miševima od mlađih, može obnoviti neke biomarkere na nivo mlađih.


- Već smo izveli dosta proba na miševima i sada radimo na psima, a onda ćemo početi na ljudima - rekao je jedan od osnivača programa, američki genetičar Džordž Čerč, prenosi "Dejli mejl".

Kako je rekao, sam će se prijaviti za testiranje ako se pokaže da je sigurno. Čerč je najavio da je cilj istraživanja "tijelo i um osobe od 22 godine, ali s iskustvom čovjeka koji je živio 130 godina".

Kompanija je poznata po privatnosti, ali dokumente koje je pribavio "MIT tehnolodži revju" pokazuju da je "Redžuvenejt" testirao svoju genetsku terapiju na četiri psa s "Tufts" škole za veterinu u Bostonu.

Kako je Čerč ranije rekao, čak i da genetska terapija reverzije procesa starenja ne bude radila na ljudima, i dalje bi mogla biti profitabilna za upotrebu nad psima.

- Psi su posebno tržište. To nije samo veliki organizam blizak ljudima. To je nešto za šta će ljudi platiti, a procesi s dozvolama su mnogo brži. Uradit ćemo testiranja na psima i to će biti proizvod, koji će platiti skaliranje za testiranje na ljudima - objasnio je Čerč poslovnu strategiju.


Start-up kompanija je već dobila subvenciju od američke komande za specijalne operacije, kako bi se pozabavila "obogaćivanjem" vojnih pasa.

Laboratorij je 2015. godine počeo s podmlađivanjem miševa koristeći genetsku terapiju i moćnu alatku za modifikovanje gena CRISPR. Uz pomoć nje, genetičari unose DNK instrukcije u virus, koji onda odlazi u ćelije životinja i odnosi informacije do hromosoma. Testirano je više od 60 različitih genetskih terapija na miševima.

Ranija istraživanja su pokazala da su neki psi pokazali poboljšano funkcioniranje srca, samo nekoliko sedmica nakon što im je dat "čudotvoran lijek" "rapamicin", što je navelo na mogućnost da se produži životni vijek.

"Rapamicin" je bakterijski nusproizvod koji je pronađen u zemljištu na Uskršnjem otoku. Već se koristi u transplatacijama kako bi se spriječilo odbacivanje organa, a naučnici tvrde da može poboljšati učenje i spriječiti opadanje kognitivnih sposobnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.