POTRAGE

Nagađa se da je princeza Latifa ili mrtva ili zatočena

Princeza Latifa: Već četiri i po mjeseca nema traga

Avaz.ba

19.7.2018

Za princezom Latifom (32), kćerkom šeika Muhameda bin Rašida el-Maktuma, potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladara emirata Dubai, traga se već mjesecima.

Aktivisti za ljudska prava nakon njenog nestanka objavili su snimak napravljen prije pokušaja bijega iz te zemlje.

Loše prošlo

U videu, za koji je svom advokatu rekla da ga objavi u slučaju njenog nestanka ili smrti, Latifa bint Muhamed bin Rašid el-Maktum navodi sve razloge zbog kojih se odlučila na ponovni bijeg. Ona je, naime, prije četiri i po mjeseca pokušala pobjeći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i od kontrole svog oca. To joj nije prvi pokušaj bijega iz zemlje, prvi put je to pokušala 2002., ali je ubrzo zatočena i mučena više od tri godine. A i drugi bijeg loše je prošao.


Snimila video

Latifa je provela mjesece u planiranju dramatičnog bijega te pokušala napustiti zemlju na luksuznoj jahti u vlasništvu bivšeg francuskog špijuna. No, to se nije dobro završilo, aktivisti tvrde da su naoružani specijalci upali na jahtu, pretukli posadu i vratili princezu natrag u Dubai i od tada joj se gubi svaki trag.

Prvi pokušaj

U videu, koji je snimljen prije pokušaja bijega, princeza je poručila da je 2002., nakon što je vraćena u zemlju, bila podvrgnuta konstantnom mučenju, i psihičkom i fizičkom. Navela je i da je bila u samici, bez prozora i bez ikakvog svjetla.

Video je objavila britanska organizacija koja pomaže ljudima sa zakonskim problemima u Emiratima. Prema nekim neslužbenim pričama, princeza je vraćena porodici, a njeni prijatelji i poznavaoci cijele situacije izuzetno su uplašeni za njen život. No, to su samo nagađanja. Gdje je princeza, šta se događa s njom, je li uopće živa, i dalje nakon četiri i po mjeseca niko ne zna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.