PREPORUKE

Izbjegavajte vožnju pod utjecajem alkohola uz ovih pet savjeta

Ozbiljan rizik za sve učesnike u saobraćaju

Alkohol i opijati produžavaju vrijeme reakcije vozača. Ilustracija

Avaz.ba

31.12.2019

Broj saobraćajnih nesreća čiji je uzrok vožnja u pijanom stanju raste na globalnom nivou. Ona predstavlja ozbiljan rizik po život svih učesnika u saobraćaju.

Alkohol i opijati produžavaju vrijeme reakcije vozača. Kada vaše vozilo učestvuje u udesu za koji niste krivi, slijedi vam prekršajna prijava ukoliko se utvrdi da ste vozili u pijanom stanju. 

Ovi savjeti će vam pomoći da izbegnjete neprijatnosti, probleme i eventualni tragičan ishod.

1. Prepoznajte svoje limite

Opće je poznato da dva pića u toku jednog sata vožnju pretvaraju u ruski rulet. Imajte na umu je pouzdana vožnja nemoguća, čak ni dan poslije noćnog izlaska. 

2. Odredite trenutak kada je dosta

Prestanite da pijete alkohol mnogo prije nego što ćete sjesti za volan. Ukoliko alkohol konzumirate tokom dana, odlazak u noćni provod automobilom nije dobra ideja. Budite spremni da na vrijeme prekinete s pićem, kako biste se potpuno oporavili prije vožnje. Alkohol značajno utječe na vaše psihičke, motoričke, a samim tim i vozačke sposobnosti.

3. Testirajte sebe

Ukoliko je neophodno, kupite aparat koji očitava alkohol u krvi. Još bolje, pijte bezalkoholna pića! 

4. Mislite na druge 

Pokušajte da na vrijeme prepoznate namjere ljudi u vašem okruženju. To se naročito odnosi na osobe koje su pijane, a žele da sjednu za volan. Ukoliko se jasno vidi da je vaš poznanik pretjerao u piću, nemojte dozvoliti da vozi, piše wheels24.

5. Ako planirate da popijete, na vrijeme pronađite prijevoz 

Zamolite prijatelja da vas preveze do kuće ili pozovite taksi. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica o tome da li ste trijezni, najbolje je da ne sjednete za volan. Spriječit ćete ozbiljne neprijatnosti, a u najgorem slučaju tragediju, prenosi Telegraf.rs. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.