TRUDNOĆA I ZDRAVLJE

Ginekolozi objasnili zašto je oporavak odmah nakon porođaja fizički nemoguć

Mnoge slavne žene požalile su se na pritisak s kojim se suočavaju novopečene majke

Trudnoća: Oporavak za kratko vrijeme je nemoguć. Instagram

D. R.

23.12.2023

Znamo da se na društvenim mrežama neke žene hvale povratkom u formu kratko nakon porođaja. Zbog toga se neke novopečene majke osjećaju loše, pa je ginekologinja Dženifer Linkoln (Jennifer Lincoln) odlučila objasniti zašto je oporavak odmah nakon porođaja fizički nemoguć.

U samo 30 sekundi uspjela je pokazati zašto je apsurdno očekivati da će neko ko je tek rodio izgledati kao prije trudnoće, prenosi Index.hr.

- Jeste li znali da je maternica žene koja nije trudna veličine limuna, dok u trudnoći naraste kao lubenica, ili više? Pa sada to znate - rekla je.

Drugim riječima, trudnoća traje 40 sedmica i za to vrijeme tijelo žene se mijenja, pa nije realno očekivati da će se u roku od par sedmica vratiti na staro.

- Maternica se počinje stezati nakon što posteljica izađe, vraćajući se na normalnu veličinu za otprilike šest sedmica - dodala je doktorica Linkoln.

@drjenniferlincoln Not the same as it was. And that’s ok! #asitwas #postpartum #obgyn #newbaby #bodypositivity ♬ As It Was - Harry Styles

Mnoge slavne žene požalile su se na pritisak s kojim se suočavaju novopečene majke. Kažu da je obeshrabrujuće gledati kako se nešto nemoguće nameće ženama koje su tek rodile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.