KORISNO

Čista kuća bez mnogo potrošenog vremena: Najbolji savjeti za održavanje doma

Ako nemate previše vremena za čišćenje podova, onda svakako trebate izbjegavati kamene

Čišćenje kuće. Facebook

Z. K.

19.5.2024

Imate li ponekad osjećaj kao da stalno čistite, ali kuća konstantno izgleda zapušteno? Da se ovo ne bi više događalo, donosimo savjete kako stati ukraj svakodnevnom ribanju i čišćenju.

Podovi i zidovi

Iako zaista predivno izgledaju, drveni podovi su pomalo nezahvalni za održavanje. To podrazumijeva konstantno tretiranje voskom, ali i zaštitu od šiljatih i oštrih predmeta. Naravno, morate zaboraviti na naglo pomjeranje stolica i stolova, ali i na hodanje u visokim potpeticama po parketu.

Ako mislite da ćete se susretati s ovakvim situacijama, onda je najbolje da se odlučite za laminat i vinil. Najlakše se čiste mokrom krpom.

Ako nemate previše vremena za čišćenje podova, onda svakako trebate izbjegavati kamene. Obično se prašina skuplja u procijepima i neravninama pa samo usisavanje nije dovoljno da se dobro očisti. Takva je stvar i s tepisima.

Što se tiče zidova, odličan izbor predstavljaju vodootporne zidne boje. Kada dođe vrijeme da djeca svoje stvaralaštvo iskažu po zidu, sjetit ćete se ovog savjeta za ulaganje u ovakvu investiciju.

Prozori

Lijep pogled u svijet zavisi i od lijepo odabranih prozora, mada ponekad mogu izazvati pravi kontraefekt. U želji da izaberu ono najbolje, mnogi ponekad posrnu u kandže kiča i neukusa pa se odluče za prozore sa mozaicima ili krivudavim uzorcima koji mogu izgledati veoma napadno.

Osim što govori mnogo o stilu, takav odabir prozora može vam zadati pravu glavobolju pri čišćenju. Uvijek odaberite one bez neravnina kako bi pranje išlo lakše, brže i jednostavnije.

Pored toga, obratite pažnju i na stakla. Najbolja su ona transparentna, jer ćete na taj način zadržati krpu za prašinu podalje od sebe – bar na neko vrijeme. Ako živite pored prometnije ulice, tkanine poput baršuna, jelenje kože i tanjih lanenih svilenih tkanina nisu najbolja ideja. Za lako održavanje bolje rješenje su venecijaneri. Ako vam se oni ne sviđaju nego želite nešto ljepše, onda neka vaš izbor budu tkanine kao što su organdin, saten i svila.

Trpezarija

Ako vas nervira to što se dekorativni stolnjaci u trpezariji konstantno flekaju, transparenta plastična folija trebala bi riješiti problem.

Pokrijte je preko stolnjaka, nemojte se brinuti o mrljama i uživajte u pogledu na lijepo odabrani materijal na svom stolu.

Namještaj

Treba cijeniti vrijednost rezbarenih komada namještaja, ali samo ako je u pitanju neka izložba. Za kućnu upotrebu i nisu tako zahvalni. Kada se uvuče prašina u jedva dostupna mjesta, trebat će vam mnogo vremena i različitih metoda da je očistite.

Ako imate nemirnu djecu, pobrinite se da sofa bude prekrivena privremenim prekrivačima da ne biste morali strahovati od uništenog namještaja i novih troškova.

Pravila za toalet

Radije platite malo više, ali odaberite zidni umjesto podnog vodokotlića, jer ćete neuporedivo lakše čistiti područje oko WC šolje nego inače.

Posebnu pažnju posvetite postavljanju pločica u kupatilu. Ako su postavljene loše, sa prazninama u fugama, između pločica će se vrlo brzo početi sakupljati prašina i nečistoće. Drveni okviri za prozore u kupatilu nisu najpametnije rješenje s obzirom na to da su podložni utjecaju vlage. Bolji izbor je svakako PVC ili aluminijska stolarija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.