VAŽNA PODRŠKA

Prvi put u historiji: Pas bio uz vlasnicu dok se porađala

Emi ima autizam i dugu historiju borbe sa anksioznošću

Stafordski bul terijer pomogao je svojoj vlasnici Emi Tompkins tokom porođaja. Printscreen/Facebook

E. Ag.

11.7.2023

Obučeni pas pomoćnik postao je prvi koji je pušten u porođajni odjel bolnice. Stafordski bul terijer pomogao je svojoj vlasnici Emi Tompins (Ames) tokom porođaja u Univerzitetskoj bolnici Milton Kejns.

Emi, koja ima autizam i dugu historiju borbe sa anksioznošću, rekla je:

- Ne bih izlazila iz kuće mjesecima, čak ni u radnju ili kod ljekara.

Dvogodišnja Bel bila je sa svojom vlasnicom u kolima hitne pomoći, na intenzivnoj njezi i na odjelu porođaja poslije carskog reza, prenosi BBC.

Babica je predložila da se Bel pusti na odjel nakon što je vidjela koliko je pas bio koristan njenoj vlasnici tokom trudnoće.


@choquei Amee Tompkins é uma mulher autista britânica que teve a companhia de sua cadela de assistência, Belle, durante o parto de seu filho Olly no Hospital Universitário de Milton Keynes, na Inglaterra. Belle é uma cadela de 2 anos que ajuda Amee a ficar calma durante suas crises de ansiedade e ataques de pânico. Belle também acompanhou Amee na ambulância e permaneceu ao lado dela até a chegada do bebê Olly. Em uma postagem no Facebook, Amee compartilhou a foto do parto e escreveu: "O melhor momento da minha vida. Minha linda garota que abriu o mundo para mim, conhecendo meu menino. Uma memória mais que especial!" QUE FOFO! #mulher #gravida #cachorro #parto #inglaterra #autismo ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Emi je primijetila da je Bel morala da prođe procjenu rizika prije nego što joj je odobren pristup porođajnom odjelu. Procjena je potvrdila da Bel može da se nosi sa zauzetim odjelom i da dobro reaguje na bol svog vlasnika.

- Upravo je prošla kroz sve, čudili su joj se - rekla je.

Bolnički tim za kontrolu infekcija uveo je dodatne mjere čišćenja i poduzete su mjere predostrožnosti kako bi se očuvala sigurnost svih na odjelu i u bolnici.

Kada Bel otkrije da je njena vlasnica pod stresom ili je nešto boli, ona legne pored nje kako bi pružila podršku koja joj je potrebna.

- Dala mi je nešto drugo da se fokusiram dok se sve ostalo dešava oko mene - rekla je Emi, koja je ponosna na Bel koja je osvojila nacionalnu nagradu za svoj rad, nadajući se da će promijeniti negativnu percepciju svoje rase.

- Ona je tako miran, lep pas i zaslužuje sva priznanja - dodaje Emi.

Melisa Dejvis, glavna babica u Univerzitetskoj bolnici Milton Kejns, rekla je:

- Bilo je jasno koliko je važno dozvoliti Bel da bude s gospođom Tomkins tokom njenog porodiljskog boravka kako bi pružila udobnost i podršku, što smo omogućili kroz punu procjenu rizika. Privilegija je biti u mogućnosti da pružimo zaista individualizovanu njegu i shvatamo koliko je to bilo važno za gospođu Tomkins – želimo njoj i njenoj porodici sve najbolje u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.