KUĆNI LJUBIMCI

Putovanje sa psom: Osigurajte udobnost vašem krznenom prijatelju

Provjerite hoće li vaš smještaj prihvatiti pse i ima li u blizini parkova

Pas mora biti siguran tokom puta. Pixabay

Dž. R.

22.4.2024

Ukoliko želite putovati s psom, to može biti jako lijepo iskustvo, ali svakako morate da se pripremite kako bi svima bilo ugodno i kako bi svi bili sigurni.

Prije nego što krenete na put, važno je uzeti u obzir nekoliko ključnih stvari koje će vam pomoći da se pripremite za putovanje. 

Planirajte unaprijed

Priprema je ključna kada putujete sa psom. Prije nego što krenete na put, istražite svoje odredište kako biste saznali koja pravila i ograničenja vrijede za putovanje sa psima. 

Provjerite hoće li vaš smještaj prihvatiti pse i ima li u blizini parkova ili drugih mjesta gdje vaš pas može šetati i vježbati. Također, provjerite postoje li veterinarske klinike u blizini u slučaju hitnih situacija.

Sigurnost i udobnost psa

Kada putujete automobilom, osigurajte sigurnost vašeg psa pomoću odgovarajućeg prijevoznog sredstva, poput transportera ili sigurnosnog pojasa za pse. 

Transporter ili sigurnosni pojas pomažu u sprječavanju povreda u slučaju sudara ili naglog zaustavljanja vozila. Osim toga, pobrinite se da vaš pas ima dovoljno vode i hrane tokom putovanja te da se redovno zaustavlja kako bi obavio nuždu i protegnuo noge.

Pripremite se za putovanje avionom

Ako putujete avionom, provjerite pravila i zahtjeve aviokompanija za putovanje sa psima. Neki avioni dopuštaju male pse u kabini, dok se veći psi moraju prevoziti u posebnim prostorima za teret. 

Prije putovanja obavijestite aviokompaniju da putujete sa psom kako biste osigurali da su ispunjeni svi zahtjevi i dokumentacija potrebna za putovanje vašeg psa.

Putovanje sa psom može biti izazovno, ali uz odgovarajuću pripremu i planiranje može biti i izuzetno zadovoljavajuće iskustvo za vas i vašeg ljubimca. Pratite ove savjete kako biste osigurali sigurno i udobno putovanje za vašeg psa i uživali u avanturi zajedno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.