STRUČNJACI PIŠU ZA "AVAZ"

Utjecaj vrućine na ljubimce: Kako ih zaštititi

Što se tiče sunčanice, simptomi su vrlo slični kao kod toplotnog udara, samo što uslijed izlaganja sunčevim zrakama posljedično dolazi do edema mozga

Sklonite ih kada je najjače sunce. Pixabay

Marin Kristian Jerković, veterinar

20.5.2024

Ekstremne vrućine ne utječu loše samo na ljude, već i na životinje u još većoj mjeri. Za razliku od ljudi koji znojne žlijezde imaju po čitavoj površini tijela, kod pasa i mačaka su one najviše locirane na području ekstremiteta. Stoga je potreban još jedan vid odavanja toplote da ne bi došlo do pregrijavanja organizma, što je kod prvenstveno pasa, a i mačaka, dahtanje. 

Toplotni udar

Time osiguravaju da vlažnost s jezika ispari, a ubrzanim i pojačanim disanjem omogućava se veći protok zraka kroz pluća radi čega dolazi do isparavanja i odavanja toplote u  okolinu te time i značajnim hlađenjem organizma. 

Još jedan od načina sprječavanja pretjeranog pregrijavanja organizma jeste i širenje perifernih krvih sudova čime se usporava protok krvi i osigurava njeno hlađenje. Budući da su osjetljiviji na vrućinu nego ljudi, treba ih više zaštititi i obratiti pažnju na njih. 

Jedno od najopasnijih stanja u kojem se može naći kućni ljubimac uslijed izlaganja pretjeranoj vrućini jeste toplotni udar. Nastaje kada sistem za termoregulaciju ne može da održi tjelesnu temperaturu u normalnim granicama. Dolazi do povišene tjelesne temperature koja obično prelazi i 40 stepeni. 

Hladne obloge

Također se javljaju simptomi drhtanja, otežanog i ubrzanog disanja, ubrzanog rada srca, pojačanog lučenja pljuvačke, dezorijentacije, a kasnije može doći do povraćanja i proljeva. Ukoliko dođe do pojave ovih simptoma, potrebno je poduzeti neke mjere, prije svega odvesti ljubimca na tamno i hladnije mjesto, te ga skloniti od direktnog izlaganja suncu. 

Obavezno mu je potrebno ponuditi vode da pije, te mu staviti hladne obloge na ekstremitete. Nakon poduzetih osnovnih mjera, potrebno ga je što prije odvesti veterinaru. Što se tiče sunčanice, simptomi su vrlo slični kao kod toplotnog udara, samo što uslijed izlaganja sunčevim zrakama posljedično dolazi do edema mozga. 

Jerković: Osigurajte puno vode ljubimcima. Facebook

Ograničiti aktivnost

Da ne bi došlo do ovih stanja, ljubimce je potrebno zaštititi. Prije svega, treba izbjegavati duže šetnje po suncu i vrelom asfaltu, te šetati rano ujutro ili kasnije navečer. Vrlo bitno je da ljubimac uvijek ima dostupnu hladnu i svježu vodu.

Preporučljivo je ograničiti mu fizičku aktivnost tokom najtoplijeg dijela dana. Nikada ne treba ljubimca ostavljati u automobilu, čak ni s otvorenim prozorima, budući da temperatura u autu može vrlo brzo da poraste i preko 40 stepeni.

Ovo su neki od osnovnih savjeta kako bi zaštitili vašeg ljubimca da ne bi došao u po njegov život opasna stanja.

(Svakog ponedjeljka objavljujemo tekstove stručnjaka koji pišu o životinjama, kako ih spasiti, pružiti im ljubav, šta trebaju jesti...)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.