SUKOB BRENDOVA

Adidas izgubio na sudu: Presuda išla u korist Toma Brauna

Kako su iz Adidasa naveli, oni strahuju da će kupci biti zbunjeni prilikom kupovine

Nova kolekcija Toma Brauna. Instagram

E. A.

30.1.2023

Adidas je prošle godine tužio njujorški brend Toma Brauna (Thom Browne) zato što u svojim kolekcijama koristi pruge koje, tvrdili su, previše podsjećaju na njihove zaštitne.

Kako su mediji objavili, Adidas je tražio 867.225 dolara odštete, ali su obje strane iznijele završne riječi.

- Adidas ne posjeduje pruge. Osmočlana porota je u četvrtak, 12. januara, iznijela presudu u kojoj se navodi da: "Tom Braun nije narušio zaštitni znak Adidasa i stoga nije odgovoran za bilo kakvu štetu ili dobit od prodaje proizvoda sa prugama ili njegovim znakom" - rekao je Robert T. Maldonado, advokat Toma Brauna.

Navodi kojima su se vodili iz kompanije Adidas su da posljednja sportska kolekcija američkog dizajnera ima previše prugica koje podsjećaju na njihove te da bi zbog toga publika mogla zamijeniti njegove proizvode za one s potpisom Adidasa, navodi FBL magazin.

Ova dva brenda nisu prvi put u sukobu, tako su još 2007. godine našli sporazumno rješenje, gdje je Tom Braun prestao koristiti tri pruge, te je dodao četvrtu na tadašnjim jaknama koje je predstavio.

Kako su iz Adidasa naveli, oni strahuju da će kupci biti zbunjeni prilikom kupovine i da će pomisliti da je riječ o istom brendu.

Međutim, korisnici društvenih mreža su istakli da do zabune ne može doći, jer jedne obične čarape brenda Adidas koštaju 15 dolara, dok kada je riječ o brendu Toma Brauna one koštaju skoro 250. 

U Adidasu su bili uvjereni da mogu dobiti ovaj slučaj i tako malo povećati iznos u vlastitoj kasi, koji se prošle godine smanjio zahvaljujući prekidu saradnje s njihovim najunosnijim saradnikom, Kanjeom Vestom (Kanyeom Westom). 

Ipak, Adidas je i dalje neuporedivo moćniji od Toma Brauna ako govorimo o zaradi. 

Adidas je u trećem kvartalu 2022. godine zaradio 6.4 milijardi dolara, a Braun 69 miliona. 

Kratko trajanje suđenja i jednoglasna presuda dokaz su da se Braun nije imao čega bojati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.