TEGOBE

Prirodni načini da se riješite podočnjaka: Umirite umorne oči

Promjene u stilu života i prelazak na zdraviju ishranu mogu trajno promijeniti stanje nabolje

Promjena stila života može promijeniti stanje. Facebook

Z. K.

23.4.2024

Umor, dehidracija i nezdrav život lako se vide u očima ili, tačnije, ispod očiju. Otečene, umorne oči u kombinaciji s podočnjacima mogu izmijeniti vaš izgled poput loše oblikovanih obrva.

Nakupljanje tečnosti

Obično nastaju nakon neprospavane noći, stresne i burne radne sedmice, strogih dijeta, alergija, stresa. Sve to utječe na to da se tečnost nakuplja ispod očiju i da nastaju one mrske vrećice. Možda vam ponekad djeluje nemoguće, ali taj je problem lako riješiti.

Promjene u stilu života i prelazak na zdraviju ishranu mogu trajno promijeniti stanje nabolje. Krenite od spavanja. Ako se budite natečeni, posebno u predjelu očiju, probajte promijeniti nešto u načinu spavanja.

Spavajte na leđima ili dodajte još koji jastuk da podignete malo glavu, da se tečnost ne bi zadržavala na licu i ispod očiju.

Ne samo da će vam donijeti mnogo drugih dobrobiti nego će vam pomoći i da smanjite podočnjake – da, obična voda. Pijte je što više tokom dana, bilo da je zima ili ljeto. Odmah po ustajanju popijte čašu vode (poželjno s limunom). Nosite flašicu sa sobom gdje god krenete. Pijuckanje će vam prijeći u naviku. Neka vam blaga limunada bez šećera uvijek stoji u frižideru.

Čašica više

I usporite sa zabavama, neprospavanim noćima i alkoholom. Postoji mnoštvo dobrih načina da se zabavite koji ne uključuju čašicu više i ostajanje poslije ponoći radnim danima. Uz to, obično pohrlimo i za slanim grickalicama, pa kad saberete alkohol i so, možete samo reći: dobro jutro, podočnjaci.

I ne dirajte lice, posebno ne nos i oči. To su osjetljivi dijelovi tijela. Čak i ako su suhi ili vas svrbe, ne trljajte ih naglo. Radije ih operite ili pređite kuglicama vate natopljenim u hladnu vodu. Prebrišite oči nježno, bez trljanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.