PUTOVANJA

Gosti traže slona na vjenčanju ili majčino mlijeko

Hotel s pet zvjezdica

Redakcija

7.3.2017

Novi britanski dokumentarac „A Very British Hotel“ gledaocima otkriva sve tajne luksuznog londonskog hotela „Mandarin Oriental Hyde Park“, kao i ekstravagantne zahtjeve bogatih i slavnih koji u njemu odsjedaju.

Vrtoglavi iznosi 

Hotel s pet zvjezdica koji je često dom VIP gostima i pripadnicima plave krvi smješten je u Najtsbridžu, a dokumentarac je prikazao pripreme hotelskog osoblja za dolazak članice bliskoistočne kraljevske porodice. 

Prikazana je scena u kojoj hotelsko osoblje iz kamiona iznosi 200 komada prtljaga koji će smjestiti u apartman u kojem se noć naplaćuje 7.000 funti. Luksuzni apartman se za potrebe princeze pretvara u dječiju igraonicu, a uređuju se i dodatne sobe za osoblje, dadilju i pratnju. 

Radnici hotela otkrili su pred kamerama da princeza nakon odlaska nije podmirila troškove vrtoglavog iznosa, ali menadžer hotela Roman Grishaber (Griesshaber) pojašnjava kako elitni gosti često ne daju svoje lične podatke pri dolasku u hotel, pa čak ni ne plaćaju poput običnih smrtnika. 

Osoblje hotela prepričalo je i situacije u kojima se na plaćanje računa ekskluzivnih gostiju ponekad čekalo i mjesecima i da se takve situacije ne bi tolerirale kod običnih građana.

Nova lica

Ta nonšalantnost u finansijskom segmentu samo je djelić onoga što ekskluzivni gosti prakticiraju i očekuju od ovog hotela. Svakog dana i svake noći marljivo osoblje radi na ispunjavanju neobičnih zahtjeva svojih gostiju. 

Prisustvo slona na vjenčanju ili hitna dostava izdojenog mlijeka iz Londona u Boston samo su neki od pomalo neobičnih zahtjeva kojima su udovoljili, a sve kako bi njihovi gosti bili zadovoljni i poželjeli odsjesti kod njih i tokom narednih posjeta britanskoj prijestonici.

Zanimljivo je da zaposleni u hotelu ostavljaju utisak da im ovakvi i slični zahtjevi nisu ni najmanji problem, već u tome uživaju i željno iščekuju nova poznata lica koja će prošetati njihovim lobijem.  


Strancima zanimljivo

Sama zgrada hotela uređena je u ekskluzivnom britanskom stilu, a strancima je to posebno zanimljivo. Britanska atmosfera vlada u svakom ćošku interijera, a zanimljivo je spomenuti kako ovim hotelom upravljaju, ali i održavaju ga ljudi iz svih krajeva svijeta, čime se povlači paralela s multikulturalnim modernim Londonom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.