BIT ĆETE ODUŠEVLJENI

Turističke atrakcije u BiH: Od Sarajeva do Livna

Jednodnevni izlet ili putovanje u Bosnu i Hercegovinu uvijek je sjajna ideja, naveli su na portalu Putni kofer

Bosna i Hercegovina. Putni kofer

E. A.

17.1.2023

Putujući Bosnom i Hercegovinom nemoguće je ne zaljubiti se u nevjerojatnu prirodu, čarobne gradiće s vrhunskom arhitekturom iz osmanskog doba, beskrajnu ponudu kafića u kojima gosti mogu samo sjediti, opustiti se i gledati kako svijet prolazi… 

Jednodnevni izlet ili putovanje u Bosnu i Hercegovinu uvijek je sjajna ideja: izdvojili smo 10 predivnih mjesta koja morate posjetiti barem jednom u životu!

Sarajevo – grad na obali Miljacke

Višestoljetna multikulturalnost dovela je do stvaranje jedinstvene, bogate i očaravajuće sarajevske kulturne mješavine, koja poput moćnog magneta privlači posjetitelje sa svih strana svijeta. 

Stoga i ne čudi što Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, s otprilike 275.000 stanovnika, zovu evropskim Jeruzalemom. 

Grad je uistinu velik, no većina atrakcija nalazi se u centru, starom gradu i oko rijeke Miljacke, pa ih možete obići pješke, navodi se na portalu Putni kofer.

Sarajevo. Putni kofer

Mostar – sunčani biser Hercegovine

Najveći grad u Hercegovini i peti najveći u BiH, Mostar je jedna od najposjećenijih destinacija ove zemlje, a omiljeno je odredište i brojnim turistima koji u njega dolaze s hrvatske obale. 

Jedno je sigurno, gotovo svi koji ga posjete iz njega odlaze zaljubljeni u njegovu arhitekturu, opuštenost, nenametljivi šarm i bogatu prošlost kojom se ponosi.

Smješten u dolini između brda Hum i u podnožju planine Velež, Mostar je i jedan od najtoplijih gradova u ovom kraju, s temperaturama koje ljeti dosežu i 40 stepeni, pa su proljeće i jesen idealno vrijeme za posjetu ovom prekrasnom gradu. 

Mostar. Putni kofer

Bobijaško oko – maleno jezero u kojem boravi čovječja ribica

Budući da se u njoj nalazi silno bogatstvo prirodnih fenomena i ljepota koje bi oduševile i najzahtjevnije putnike, teško je raditi bilo kakve popise kada je Bosna i Hercegovina u pitanju. 

Ovdje ćete pronaći impozantne planinske vrhove, prekrasne šume, stare tvrđave, polja, jezera i rijeke čiji prizori oduzimaju dah.  

Mnogi će se složiti kako je Bobijaško oko jedan od najljepših skrivenih dragulja u ovoj državi.

Jezero čija veličina zavisi od godišnjeg doba i kišnih padavina smjestilo se u podnožju planine Grmeč, a legenda kaže da vile i vilenjaci ovo mjesto posjećuju svake večeri.  

Kupanje je strogo zabranjeno, a zanimljiva je informacija kako su prije nekoliko godina ronioci speleolozi iz Velike Britanije upravo ovdje otkrili čovječju ribicu.

Plivska jezera – najveća prirodna jezera u BiH

Nedaleko od Jajca nalazi se jedinstveni vodeni biom u ovom dijelu Evrope od kojih su najznačajniji dijelovi Veliko i Malo Plivsko jezero – kilometarska vodena oaza koja će svojom ljepotom očarati baš svakoga. 

Jezera su idealna za vožnju kajacima i kanuima, u okolici možete iznajmiti bicikle ili isprobati zipline, a uz Plivska jezera nalaze se i brojni drugi sadržaji: auto kamp, apartmani, hotel, motel, restorani i izletišta.

Neobične kamene kugle u Zavidovićima 

Na pola puta između Zenice i Doboja, u šumi pored mjesta Zavidovići nalazi se fenomen za kojeg znanost ne nudi konkretne odgovore, već samo teorije. 

Naime, na tom području pronađeno je gotovo 60 kamenih kugli izrazito pravilnog oblika, od kojih su neke promjera od čak 2 metra i nitko ne zna ko ih je napravio i zašto se baš tamo nalaze. 

Teorije ih pokušavaju objasniti kao da su one neočekivani rezultat pomicanja glečera u davnoj prošlosti ili da su ostaci meteorita, a oni hrabriji teoretičari tvrde da su ostatak neke drevne civilizacije.

Jajce - nekadašnja prijestolnica bosanskih kraljeva

Jajce je jedno od najzanimljivijih, ali i najpodcjenjenijih mjesta za posjetiti u Bosni i Hercegovini i pravi dragulj Balkana.

Grad ima dugu i zanimljivu historiju, a to možete vidjeti u brojnim očuvanim znamenitostima. 

Cijelo njegovo područje je bilo naseljeno već u antičkom dobu, ali je vrhunac procvata doživjelo u srednjem vijeku kada je Jajce bilo prijestolnica nezavisnog Bosanskog kraljevstva.

Blagaj - skriveni dragulj nedaleko od Mostara

Samo nekoliko kilometara udaljen od čarobnog Mostara nalazi se Blagaj, jedno od najljepših malih mjesta u Bosni i Hercegovini. 

Svi oni koji ga posjete kažu kao da je mjesto izašlo iz fascinantnog svijeta Gospodara Prstenova, a u posljednjih nekoliko godina sve više ga otkrivaju turisti iz cijelog svijeta.

Trebinje - miran i šarmantan gradić

Trebinje je gradić s nešto više od 30 tisuća stanovnika, smješten u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini granice s Hrvatskom i Crnom Gorom. 

Stari dio grada je tih i neobičan, sa sivim kamenim zidovima prekrivenim vinovom lozom i kafićima sa šarenim vrtnim namještajem raspoređenim po malim uličicama. 

Dva mosta podsjetnik su na davno prošla vremena, a turisti ne propuštaju istražiti historiju manastira Tvrdoš i kušati čuveno vino koje pripremaju monasi.

Livno – carstvo divljih konja

Grad Livno se nalazi na 724 metra nadmorske visine pa ga karakteriziraju kontinentalni klimatski uslovi, topla ljeta i izrazito vjetrovite i hladne zime. 

S obzirom na to da je od Splita udaljen tek 95 kilometara, idealna je destinacije za izlete stanovnicima Dalmacije.

Posjetite Livanjsku sahat kulu i džamiju Hadži Ahmeta Dukatara, Most na Dunamu, Balaguša Džamija, Trg Kralja Tomislava, Buško jezero.

U neposrednoj blizini centra grada nalazi se i pravi mali raj za sve ljubitelje divljih konja. 

Naime, u podnožju planine Cincar stotine konja žive potpuno slobodno i turistička su atrakcija koja se ne propušta. Idealno za jednodnevni izlet u Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.