PROJEKTI

Kuvajt planira gradnju tornja od 234 sprata

Inspirirana je draguljem arapske književnosti “Hiljadu i jedna noć” ili “Arapskim noćima

Neboder će biti visok jedan kilometar. My love UAE

Z. K.

22.4.2023

Zaboravite Dubai! Kuvajt planira da izgradi najviši neboder na svijetu. Inspirirana draguljem arapske književnosti “Hiljadu i jedna noć” ili “Arapskim noćima”, zgrada od 234 sprata će se uzdići 1.000 metara u nebo i svrgnuti s trona kultni toranj Burdž Kalifu.

Jedinstveni dizajn

Sudbina svakog rekorda je jedna: u jednom trenutku će biti oboren. Ovo je sudbina najviše građevine na svijetu, Burdž Kalife, kojoj prijeti druga još viša zgrada toranj Burdž Mubarak u Kuvajtu.

Burdž Mubarak visok jedan kilometar i vrijedan 132 milijarde dolara bit će središnji dio kuvajtskog ambicioznog projekta Madinat Al Hareer koji je također poznat kao Grad svile. 

Očekuje se da će za završetak biti potrebno najmanje 25 godina, ostavljajući dovoljno vremena da Burdž Khalifa uživa u svojoj slavi. Kuvajtski neboder će imati jedinstven dizajn koji će uključivati tri međusobno povezane strukture koje se uvijaju i koje će izdržati vjetrove od 240 km/h i vibracije koje su rezultat različitih anomalija tla i atmosfere.

7.000 ljudi

U poređenju s kultnom Burdž Kalifom, koja se može pohvaliti impresivnom visinom od 828 metara, toranj Burdž Mubarak je visok 1.001 metar, s 234 sprata koji mogu da prime do 7.000 ljudi. Struktura je inspirirana arapskim noćima i ideja je arhitektonske firme CivicArts.

Burdž Mubarak će se sastojati od sedam vertikalnih sela, nudeći stanovnicima i posjetiocima pogodnosti svjetske klase, uključujući hotele, rezidencije, kancelarije i zabavu.

Najviša zgrada

- To će biti najviša zgrada u Kuvajtu i slobodno se može reći da njena planirana visina premašuje onu trenutno najviše zgrade na svijetu – Burdž Kalife u Dubaiju. Međutim, to trenutno nije najviša zgrada u izgradnji na svijetu - navodi se u izvještaju. Potvrđujući navedeno, napominjemo da se u Rijadu trenutno gradi neboder visok dva kilometra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.