TURISTIČKA DESTINACIJA

Ova popularna zemlja ima stroga pravila kada je njihov novac u pitanju

Jedno takvo pravilo odnosi se na lokalni novac i strogu zabranu njegovog iznošenja iz zemlje

Stroga pravila u jednoj od najljepših turističkih destinacija. Facebook

D. R.

20.8.2023

Osim Grčke, Hrvatske i Crne Gore, turisti kao ljetnju destinaciju za godišnji odmor često biraju i Tunis, ali mnogi ne znaju da ova zemlja ima neka specifična pravila na koja sigurno nisu naletjeli tokom boravka u drugim državama.

Jedno takvo pravilo odnosi se na lokalni novac i strogu zabranu njegovog iznošenja iz Tunisa.

- Da li je možda neko nosio sa sobom u Tunis njihove dinare? Pošto je koleginici ostalo, a ne znam da li smijem da ih nosim pošto znam da je zabranjeno da se iznose iz države - pitala je jedna članica Facebook grupe o ljetovanjima u Tunisu.

Lokalna valuta

Strogo je zabranjeno iznošenje tuniskih dinara iz zemlje, ali je isto tako zabranjeno njihovo unošenje u zemlju. Za zamjenu tuniskih dinara koji vam preostaju na kraju vašeg boravka, potrebno je da pokažete račun banke u kojoj ste prvi put podigli ili kupili dinare. Imajte na umu da se računi sa bankomata ne prihvataju.

Pošto je strogo zabranjen izvoz tuniskih dinara, vlasti imaju pravo da vas i vaše stvari pretresu na aerodromu. Dakle, prije odlaska na aerodrom iskoristite veći dio preostalih dinara. Na aerodromu se prihvata širok spektar stranih valuta i debitnih i kreditnih kartica, pa ako planirate da kupite nešto na aerodromu nema potrebe da brinete ako nemate lokalnu valutu.

To je samo jedna od specifičnosti Tunisa.

Ostala ograničenja

- Ukoliko se prekorači boravak u Tunisu, svaka nedjelja prekoračenja se naplaćuje 20 tuniskih dinara (oko 6 eura). Rok važenja pasoša radi turističkog putovanja mora biti više od tri mjeseca, uz obavezno posjedovanje povratne karte. Ne postoji obaveza posjedovanja police zdravstvenog osiguranja, niti potreba podnošenja dokaza o vakcinaciji - stoji na portalu Ministarstva spoljnih poslova.

Što se tiče akcizne robe koja se unosi i iznosi, postoje ograničenja.

- Može da se unese 200 komada cigareta, 20 komada cigara, 500 grama duhana, a što se tiče alkoholnog pića, ako sadrži do 25 posto alkohola, dozvoljena su dva litra, dok je za piće koje sadrži više od 25 posto alkohola dozvoljeno jedan litar. Što se tiče unosa novca u zemlju, ukoliko iznos koji se unosi premašuje 25.000 tuniskih dinara, mora da se prijavi na carini - piše na sajtu ministarstva.

Unos oružja

Kada je reč o ulasku u Tunis privatnim vozilom, carinski organi izdaju dozvolu za upravljanje vozilom na teritoriji Tunisa u trajanju do tri mjeseca, poslije čega mora da se reguliše status vozila. Dozvoljen je unos lovačkog oružja, uz obaveznu prijavu na carini i dozvolu tuniskog MUP-a. Unos drugih tipova oružja je zabranjen.

Kućni ljubimci moraju da imaju veterinarsku knjižicu, kao i sanitarnu potvrdu, izdatu od nadležnih organa. Zabranjeno je unošenje rasa koje su opasne, kao što je pitbul. Djela od kulturnog i historijskog značaja moraju se obavezno prijaviti i potrebna je prethodna dozvola tuniskog MUP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.