OPATIJA

Da li je ovo najskuplja hrvatska vila: Prodata za čak 7,5 miliona eura!

Investitori planiraju da je preurede u hotel

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
M. Z.

10.9.2023

Svojevremeno proglašena najskupljom hrvatskom nekretninom, Villa Keglevich u Opatiji je dobila novog vlasnika. Povučen je oglas o njenoj prodaji, a cijena je iznosila ni manje ni više nego 7,5 miliona eura.

Izgrađena 1891.

Villa Keglevich, izgrađena davne 1891. godine za groficu Angelique Keglevich (r. Esterhazy), bila je sjedište Policijske stanice u Opatiji.

Sudeći prema tabeli koja je postavljena na ulazu u dvorište, ispred ulaza u nekadašnju policijsku stanicu, historijska opatijska vila će se, nakon investicije i temeljnog preuređenja, vratiti u "turističke vode".

Naime, investitori planiraju da je preurede u hotel, navodi Novi list.

Na tabeli s najavom radova piše da je građevinska dozvola dobivena za prenamjenu vile u hotel s dogradnjom ulaznog hola i lifta, a kao investitor je navedena firma RI JIR d.o.o. iz Opatije.

Prilično očuvana

- Vila je održavana i prilično očuvana izvana, dok je iznutra imala rekonstrukciju u potkrovlju radi povećanja neto korisne površine te je po spratovima pregrađivana pregradnim zidovima. Izvana je sačuvala originalni oblik, osim u potkrovlju, gdje su dodate svjetlosne kupole, kao i u prizemlju, gdje je dograđena portirnica - navodi se u prodajnom oglasu.

Posljednji vlasnik veleljepne vile bio je grof Nikola Peter Drašković (Nikolaus Draskovich).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.