LUDA SREĆA

Čovjeku u dvorište pao objekt iz svemira te ga učinio instant milionerom

Kada sam ga podigao, kamen je još bio topao i unio sam ga u kuću, kaže Džošua

Zaradio pravo bogatstvo. Facebook

M. Z.

19.10.2023

Nakon što se meteor sruši u vaš dom, ne očekujete baš ništa dobro od toga.

1,8 miliona dolara

Sve razaranje i šteta koju je potencijalno mogao učiniti vašem domu, stvarno nije ugodno iskustvo za razmišljanje. Ovaj čovjek je odmah postao milioner nakon što je meteor vrijedan 1,8 miliona dolara pao na krov njegove kuće u Indoneziji.

Nakon što se svemirska stijena srušila na dom Džošue Hutagalunga u Kolangu, Sjeverna Sumatra, otkriveno je da je težila 2,1 kg i da je stara oko 4,5 milijardi godina. Prema Metrou, meteor je klasificiran kao CM1/2 carbonaceous Chondrite, izuzetno rijetka sorta - što ga čini nevjerovatno vrijednim.

Kao rezultat toga, Džošua je navodno dobio ekvivalent plaće od 30 godina za kamen. Govoreći za lokalne medije 2020., rekao je:

- Kada sam ga podigao, kamen je još bio topao i unio sam ga u kuću. Zvuk je bio toliko glasan da su se i dijelovi kuće tresli. I nakon što sam pretražio, vidio sam da je na kući puknuo limeni krov. Čvrsto sumnjam da je ovaj kamen doista objekt s neba koji mnogi ljudi nazivaju meteoritom. Jer nemoguće je da ga je neko namjerno bacio ili ispustio s visine.

Novac je Džošui dao dovoljno da izgradi crkvu u svojoj lokalnoj zajednici, a istovremeno je osigurao sredstva za prilično rano penzionisanje.

- Radio sam na lijesu u blizini ulice ispred svoje kuće kada sam čuo grmljavinu od koje mi se kuća zatresla. Bilo je kao da je stablo palo na nas. Bilo je prevruće da ga pokupim pa ga je moja žena iskopala motikom i unijeli smo ga unutra - otkriva.

Stručnjak za meteorite

Džošua je dio stijene prodao američkom stručnjaku za meteorite Džaredu Kolinu (Jared Collin), koji je prilikom kupnje rekao:

- Moj telefon je zasvijetlio s ludim ponudama da uskočim u avion i kupim meteorit. Bilo je to usred COVID krize i, iskreno, bilo je to dvoumljenje između toga hoću li kupiti kamen za sebe ili raditi sa naučnicima i kolekcionarima u SAD. Ponio sam novaca koliko sam mogao sakupiti i otišao pronaći Džošuu, koji se pokazao lukavim pregovaračem - prenosi UNILAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.