U AUSTRIJSKOM MONTE KARLU

Nekadašnji dom plemića, milijardera i playboya: Zavirite u dvorac koji je pretvoren u luksuzni hotel

Ima 105 soba i apartmana iz kojih se pruža pogleda na čarobno alpsko jezero

Falkensteiner Schlosshotel Velden. Instagram

E. Ag.

3.3.2024

Dvorac u austrijskom Veldenu nekad je bio dom plemića, milijardera i playboya, a sada je hotel s pet zvjezdica čije sobe gledaju na alpsko jezero, a gostima se pružaju vrhunska iskustva poput privatnog spa apartmana s vlastitom saunom i večere koja uključuje dijamant za desert.

Postoje neka mjesta koja nas osim ljepotom privlače i intrigantnom poviješću, a među njima je nesumnjivo Falkensteiner Schlosshotel Velden u austrijskoj pokrajini Koruškoj. Riječ je dvorcu iz 19. stoljeća gdje je, uz ostale, živio njemački industrijalac, fotograf, astrolog i playboy Gunter Zaks (Gunter Sachs). A osim što je bio unuk Vilhelma fon Opela (Wilhelm), jednog od pionira njemačke automobilske industrije, poznat je i kao bivši suprug glumačke dive Brižit Bardo (Brigitte Bardot).

Devedesetih je u tom dvorcu na zapadnoj obali Vrbskog jezera (Wörthersee) snimana njemačko-austrijska serija "Ein Schloß am Wörthersee", gdje je glumio pjevač šlagera Roj Blek (Roy Black), a sada je ondje hotel s pet zvjezdica koji na najljepši način spaja savremenost i prošlost.

Ima 105 soba i apartmana u kojima dominiraju bež i tamnosmeđa boja, obogaćene zlatnim detaljima.

Tu je i "touchscreen" za regulaciju temperature, paljenje i gašenje svjetla te otvaranje i zatvaranje zastora. Najbolje je kad su razgrnuti, jer se s prozora pruža impresivan pogled na vrt dvorca i Vrbsko jezero, čarobno u svako doba godine. Kupaonice su mramorne i opremljene "kišnim" tušem i golemom kadom - iz koje se može gledati TV ugrađen u ogledalo.

Svakog gosta dočekuje torba s kućnim ogrtačem, ručnicima i japankama, jer zimi je poseban užitak biti u wellness zoni Acquapura SPA & Slow.Living. Prostire se na čak 3.600 kvadratnih metara, a u ponudi su tretmani za žene, muškarce, tinejdžere i parove, ovisno o individualnim željama i potrebama. Na raspolaganju su i tri bazena, a u grijanom vanjskom poseban je gušt plivati kad je temperatura oko nule, piše Gloria.hr.

Ko želi samo "plandovati", na raspolaganju ima saune, knjižnicu te sobu za opuštanje s vodenim ležaljkama i kinom, a tu su i privatni SPA apartmani s vlastitom saunom. Moderan fitness studio će pak zadovoljiti sportske tipove. Uostalom, višak kilograma treba negdje i potrošiti, jer Falkensteiner Schlosshotel Velden je poznat po kraljevskoj gastro ponudi.

Salons Restaurant & Atelier je, kao što i ime sugerira, spoj umjetnosti i vrhunske kuhinje. Osim što se ondje uživa u jelima pripremljenih od najboljih sezonskih i lokalnih namirnica - u četiri slijeda ili à la carte - organiziraju se razne izložbe gdje se umjetnička djela mogu i kupiti.

Slow food filozofiju ima Seespitz Restaurant & Living na obali jezera, gdje chef Tomas Gruber (Thomas) kreira jelovnik nadahnut Alpama, Jadranom i Japanom. Restoran, koji je uvršten u prestižni gastro vodič Gault&Millau, uz ostalo poslužuje i svježu ribu iz jezera.

Falkensteiner Schlosshotel Velden gostima nudi ekskluzivna pića i specijalitete od domaćih sezonskih namirnica, koji su fuzija alpske, jadranske i japanske tradicije

Falkensteiner Schlosshotel Velden po mnogočemu je jedinstven, no ko boravak želi zaokružiti nečim super luksuznim, glamuroznim i ekstravagantnim, neka odabere najprestižniju austrijsku večeru. Zove se "A diamond for dessert" (Dijamant za desert), a uključuje večeru ili ručak sa sedam sljedova na jednoj od pet iznimnih lokacija u ili oko hotela, ovisno o vremenskim uvjetima.

Tu su i privatna muzika uživo, fotografije za uspomenu te - što je vrhunac cijelog tog iskustva - međunarodno certificirani jednokaratni dijamant draguljarske kuće Bretterbauer. Cijena ove "high class" poslastice je 16.900 eura za dvije osobe. Skromnije romantičare oduševit će šetnja idiličnim gradićem Veldenom, koji zbog luksuznih hotela, vila, dućana i kockarnica nazivaju austrijskom Monte Karlom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.