AMERIKA

Sijetl: Grad u kojem svako može pronaći sebe

Nevjerovatni spoj kultura, nacija i tradicija kakav ne možete nigdje drugo vidjeti

Grad koji stvara legende. Visit Seattle

Dž. R.

22.4.2024

Američki grad, Sijetl, je sinonim za trendove, boeme, promjene. Okrenut je budućnosti, gurmanima i umjetnicima. Ovo je mjesto na kojem svako može da pronađe sebe.

Rađanje legendi

Za autsajdere, Sijetl je kreator mikro brendova, dok je za insajdere, odnosno one koji ga dobro poznaju ovaj grad mjesto gdje se rađaju i stvaraju legende, odnosno mjesto gdje jednog dana možete uživati u kafi, sutradan u domaćem pivu, a dan poslije toga u najnovijim trendi knjigama, sve na istoj lokaciji.

Sijetl je grad iz kog su potekli brojni svjetski trendovi koji i danas ne jenjavaju, od muzike, preko slastičarni, mikro destilerija, domaćeg sladoleda i nano-pivara. Prošetajte ulicama ovog grada i vidjet ćete drugu stranu Amerike, dalju od Starbaksa i tržnih centara.

Fuzija kuhinje

Ako ste prvi put u ovom gradu, budite spremni na iskustvo koje će dotaći svako vaše čulo. Posjetite Pike Place tržnicu, osnovanu 1907., koja svake sedmice i dalje okuplja veliki broj ljudi koji uživaju u domaće spremljenim obrocima. 

Nakon par minuta provedenih ovdje, shvatit ćete da ste došli u gurmanski raj, gdje eksperimentalni kuhari kreiraju fuziju američke kuhinje sa svim i svačim, samo da je lokalno uzgojeno.

Sijetl je nevjerovatni spoj kultura, nacija i tradicija kakav ne možete nigdje drugo vidjeti. On ima svoj luksuzni kraj, elegantni dio, kul i urbani dio, čudni kraj i nezavisni skandinavski, kao i onaj adolescentski koji još uvijek nije pronašao sebe. Ako ne posjetite svaki od ovih dijelova grada, nećete uspjeti da razumijete Sijetl i svu njegovu magiju.

Umjetnička strana

Iako su u Sijetlu odrasli tehnološki giganti Mikrosoft i Amazon, to ne znači da ovaj grad nema svoju umjetničku stranu. Ako ste ljubitelji muzike devedesetih, onda sigurno znate koje su sve muzičke grupe potekle iz ovog grada i kakav su utjecaj imale na ostatak svijeta.

Ovdje možete posjetiti muzej koji je oblika razbijene gitare, statuu Vladimira Lenjina, mural napravljen žvakama i muzej posvećen antičkim fliperima. 

Iza svakog ćoška, ovaj grad vam nudi nešto novo i nešto do sada neviđeno. Ako ga posjetite, shvatit ćete da je u pitanju raj za boeme i hedoniste, odnosno za ljude nalik onima koji su svojom muzikom stvorili sub-kulture i moćne pokrete proteklih godina, čijih se imena i dan danas sjećamo, prenosi Lux Life.rs.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.