SAVJETI

Koje dijete daju rezultate, a koje treba izbjegavati

Keto dijeta svodi se na ekstremno ograničavanje ugljikohidrata i povećan unos masnoća, što u svakodnevnoj prehrani podrazumijeva 75 posto masnoća, 20 posto proteina i pet posto ugljikohidrata

Mnoge dijete nose i rizik. Ilustracija

Zdravlje u kući

8.5.2020

Keto, paleo, dijeta sa vrlo niskim unosom ugljikohidrata ili dijeta 5:2 – koju odabrati kako biste istopili neželjeni vičak kilograma? Poznata stručnjakinja za dijete Suzi Burnel (Susie Burrnell) otkrila je zbog čega su neke dijete poput posta, keto ili paleo dijete vrlo učinkovite, a zašto npr. dijeta izraelske vojske o kojoj se puno pričalo, te dijetalna prehrana koja se temelji na čorbi od kupusa nisu najbolji odabir.

Osim toga, objasnila je kako mnoge dijete nose i rizik od povratka na staro nakon mršavljenja. Kako bi se to spriječilo ona ističe da je umjesto radikalnih dijetalnih eksperimenata uvijek bolja strategija postepeni prelazak na zdraviji način prehrane s raznovrsnijim namirnicama poput voća, povrća, integralnih žitarica, zdravim proteinima i masnoćama te s manjim unosom namirnica životinjskog porijekla... 


U čemu je problem keto dijete?

Detaljno je analizirala dobre i loše strane popularnih dijeta, evo što je zaključila:

Već nekoliko godina iznimno popularna dijeta za koju mnogi kažu kako im je pomogla skinuti nagomilane kilograme, Burnel je također demistificirala. 

U čemu je tajna keto dijete?

Keto dijeta svodi se na ekstremno ograničavanje ugljikohidrata i povećan unos masnoća, što u svakodnevnoj prehrani podrazumijeva 75 posto masnoća, 20 posto proteina i pet posto ugljikohidrata.  

Pomoću ovakvog načina prehrane dolazi do ubrzanog gubitka kilograma jer ljudsko tijelo crpi energiju iz ugljikohidrata koje pretvara u glukozu. Ukoliko ograničimo unos ugljikohidrata, tijelo će energiju početi crpiti iz masti umjesto ugljikohidrata, što posljedično dovodi do gubitka masnog tkiva.

Na taj način dovodimo ga u stanje ketoze, prilikom koje jetra razbija masne ćelije u masne kiseline, u ketone, koje koristi kao izvor energije. Nivo inzulina u krvi tada je nizak, a masti se učinkovito troše, što u konačnici znači i manje kilograma na vagi.

Avokado, puter, jaja...

Ugljikohidrati su zamijenjeni masnoćom i bjelančevinama pa možete očekivati da ćete u keto prehrani vidjeti dosta avokada, putera, jaja i vrhnja. 

- Postizanje omjera potrebnih za keto dijetu je vrlo izazovno, ali ako se taj omjer postigne, to će u konačnici biti vrlo učinkovito. Usmjerenost na svježu, neobrađenu hranu uz paleo dijetu prirodno podržava mršavljenje, kao i potpuno izbjegavanje prerađenih ugljikohidrata - kaže stručnjakinja. 

Ali, postoji i naličje keto dijete jer smanjen unos ugljikohidrata dovodi do smanjenog unosa mikronutrijenata i prehrambenih vlakana. Zato može doći do raznih probavnih smetnji (opstipacije) i do trajnog vitaminsko-mineralnog deficita,

Najveći problem je mogućnost nastanka ketoacidoze, životno ugrožavajućeg stanja i mogućih problema s jetrom i bubrezima ali i razvoja kardiovaskularnih bolesti. 

Keto dijeta svodi se na ekstremno ograničavanje ugljikohidrata i povećan unos masnoća. Ilustracija

Paleo – prehrana iz kamenog doba

Prehrana koja se zasniva na načinu prehrane naših paleolitskih predaka već je neko vrijeme također veliki hit, a osobe koje provode ovu dijetu ne koriste kruh, rižu, krompir, sir, šećer.... 

Jela se pripremaju samo od namirnica iz organskog uzgoja, neprerađenog voća i povrća, mesa, ribe, jaja, orašastih plodova, sjemenki i začinskog bilja - dakle onim čime su se hranili naši preci koji su tumarali Zemljom prije nekoliko desetaka hiljada godina.

Razlika između keto i paleo dijete u tome što su sljedbenicima paleo dijete dopušteni voće i nešto povrća koje sadržava škrob, uključujući slatki krompir i bundevu.

Glavni nedostatak paleo dijete je taj što možda nećete dobiti puno kalcija - ali stručnjaci ističu kako osobe koje su na toj dijeti moraju to drukčije nadomjestiti. Budući da jedu puno svježe hrane to može pomoći mršavljenju.

Dijeta sa vrlo niskim unosom ugljikohidrata


Ova vrsta prehrane podrazumijeva unos namirnica bogatih mastima i proteinima te vrlo siromašnih ugljikohidratima. Dijete s vrlo niskim unosom kalorija imaju dosta pristalica, ali i kritičara.  

Naime, mnogi koji drastično smanje unos kalorija (na oko 800 kalorija dnevno) mogu imati problema s umorom, vrtoglavicama i, naravno, gubitkom kilograma.

- Ovakve su dijete izuzetno učinkovite kad se radi o smanjenju masnih zaliha u jetri, no istovremeno potiču ketozu jer je ukupni unos kalorija i ugljikohidrata izuzetno restriktivan - upozoravaju stručnjaci.

Ova dijeta ima i još jednu veliku manu, a to je da se izgubljeni kilogrami vrlo lako mogu dobiti natrag.

Povremeni post i sporije mršavljenje

Dijeta 5:2 podrazumijeva normalno jedenje pet dana u sedmici i dva dana strože dijete kad se treba konzumirati samo supu i dijetalne shakeovi. 

Istraživanja su pokazala da je metabolizam ispitanika podvrgnutih dijeti 5:2 bio ubrzaniji i masnoće iz njihove krvi brže su se uklanjale nakon svakog obroka. Ovakav način prehrane, smatraju znanstvenici, dugoročno predstavlja dobrobit za srce i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. 

- Ovakav se način prehrane pokazao vrlo učinkovitim za sporije mršavljenje (1-2 kg mjesečno). Pozitivna je stvar kako ovakav post pokreće niz metaboličkih prednosti - što zauzvrat ima posljedicu brzi metabolizam - objašnjava Burnel dodajući kako u danima kad se ne provodi post organizam dobije potrebne nutritijente.

Dijeta s niskim unosom ugljikohidrata


Dijeta s malo ugljikohidrata je različita od keto dijete jer se mora unijeti između 10 i 20 posto kalorija iz ugljikohidrata. Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata često eliminira sav kruh, rižu, žitarice, tjesteninu, voće i škrobni povrće - a S. Burnel ističe kako je izuzetno učinkovita u ubrzavanju sagorijevanja masti.  

Ipak, upozorava i na opasnost brzog povratka na staru težinu kad prestanete s dijetom. 

Kupus dijeta dovodi do brzog gubitka kilograma. Ilustracija

Pozitivne i negativne strane kupus dijete

Pozitivne strane kupus dijete su te što zajamčeno dovodi do brzog gubitka kilograma, a i kupus je sam po sebi odlična namirnica, koja sadrži mnoštvo antioksidanasa.  

Tokom provođenja ove dijete organizam dobro reagira čak i ako se ova dijeta drži samo nekoliko dana, a prije svega korisna je zbog blagog čišćenja organizma.  

Negativne strane ovog sedmodnevnog jelovnika su te što se putem hrane prehranu ne uzima dovoljno vitamina, stoga se ni dijeta ne može dugo primjenjivati. Dozvoljene su i prilično jednolične namirnice. Recimo, mogu se koristiti voće, povrće, nemasno pileće meso, a zabranjeni su kruh, žitarice, slatkiši, meso, riba, gazirana pića i alkohol.

Također, čim se poslije ove dijete prijašnjim navikama u prehrani, izgubljeni kilogrami će se brzo vratiti (tzv. yo-yo efekt). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.