TEST

Evo kako da jednostavno provjerite da li gubite sluh

Sve što trebate je pokrenuti video i pritisnuti pauzu kada više ne čujete ton

Starenje utječe na gubitak sluha. Facebook

D. R.

6.1.2024

Kako starimo, sve nam je teže čuti više frekvencije. Zato je platforma Hearing Health Eargym izradila test koji se temelji na akademskoj studiji i mjeri koliko dobro naše uši hvataju visoke zvukove.

Sve što trebate je pokrenuti video i pritisnuti pauzu kada više ne čujete ton. Frekvencija tona, koji korisnici mogu čuti, mjeri se u hercima (Hz) i koristi za procjenu dobi sluha korisnika. Za najtačnije rezultate test bi trebalo provesti sa slušalicama na ušima.

Naša slušna dob trebala bi biti bliska našoj biološkoj dobi. No nedavnom analizom rezultata verzije ovog testa pokazalo se da polovina ispitanika (47 posto) u dobi od 16 do 35 godina ima sluh koji je stariji od njihove biološke dobi. Prosječna dobna razlika između njihove slušne dobi i njihove biološke dobi bila je 13 godina.

Prirodni raspon za ljudski sluh je od oko 2000 do 20.000 Hz. Većina ljudi na početku može čuti zvukove do 20.000 Hz. Mlađi od 30 godina trebali bi moći čuti frekvencije do 16.000 Hz. U dobi od 31 do 40 godina većina nas moći će čuti do 12.500 Hz. Sluh s vremenom opada i u dobi od 60 do 70 godina obično možemo čuti do 8000 Hz.

Gubitak sluha jedan je od najvećih promjenjivih čimbenika rizika za demenciju te je snažno povezan s lošim mentalnim zdravljem i kognitivnim padom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.