NOGOMET

Kvesić navijačima: Budite strpljivi, nećemo srljati

Željezničaru večeras treba pobjeda za eliminaciju Metalurga

A. ČULIĆ

22.7.2014

 

Fudbaleri Željezničara večeras će imati rijetku priliku da ostvare jedan od najboljih evropskih rezultata u novijoj historiji i plasiraju se u treće pretkolo Evropske lige.

Za gol više

Nakon antologijskih mečeva sa španskom Malagom, tim s Grbavice igrao je treće pretkolo prije dvije godine, prethodno eliminiravši favoriziranog i puno bogatijeg nosioca Šerif iz Tiraspola (1:0). Zašto im dugo tako nešto nije polazilo za rukom dijelom je odgovorna i činjenica da su "Plavi" u Evropi uglavnom igrali pretkola Lige prvaka.

Večeras, da bi osigurao novi evropski okršaj (najvjerovatnije protiv kiparske Omonije iz Nikozije), Željo mora pobijediti, naprosto postići gol više od protivnika.

- Nakon prvog meča u situaciji smo da moramo pobijediti da bismo prošli, dok protiv Lovćena i nismo morali, trebao nam je samo gostujući gol. Na prvu, u Skoplju smo ostvarili dobar rezultat, no s druge strane on je vrlo nezgodan jer nas stavlja pod pritisak.

Ekipe su vrlo izjednačene, no ja ipak smatram da tamo nismo imali nekih izrazitih šansi, ali mislim da smo pokazali kako smo zreliji i bliži trećem pretkolu - govori odlični lijevi bek Josip Kvesić, koji se polako, nakon zastrašujuće povrede križnih ligamenata, vraća u svoju prepoznatljivu formu.

Kako je trener Admir Adžem nezadovoljan realizacijom u prethodne tri utakmice, tako će njegov tim večeras vjerovatno nastupiti u izmijenjenoj formaciji, a vrlo blizu da zaigra od prve minute je veznjak Nermin Jamak.

Nove varijante

- Uvježbavali smo na treninzima neke nove varijante, no vidjet ćemo za šta će se trener odlučiti. Mogu se očekivati određena iznenađenja. Sigurno je da nećemo srljati na gol protivnika, defanzivno smo dobro posloženi i možda odluči samo jedan gol. Krenut ćemo po njega, ali ne smijemo biti bezglavi. Utakmica traje 90 minuta i zato nam treba strpljenje, kako kod nas tako i kod navijača. A kada bismo dali gol u prvih 15 minuta, to bi, naravno, bilo odlično, oni bi se morali otvoriti i bilo bi nam puno lakše, iako ne smatram da će se zatvoriti kao Lovćen - riječi su Kvesića.

Željezničar - Metalurg

Stadion Koševo. Kapacitet: 36.000. Sudija: Mervin Smit. Pomoćnici: Endrju Nison i Stiven Bel (svi iz Sjeverne Irske). Početak: 21 sat. Prvi meč: Metalurg - Željezničar 0:0.

Željezničar: Antolović, Kvesić, Bogdanović, Kosorić (Zeljković), Čolić, Stanić, Hasanović, Tomić, Bučan, Jamak, Turković.

Metalurg: Efremov, Gjorgievski, Dodevski, Leskaroski, Ristovski, Dalčeski, Mitrev, Krstev, Radeski, Simonovski, Stojanovski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.