NOGOMET

Van Gaal uvodi revolucionarnu promjenu u sistem Uniteda

Manchester protiv LA Galaxyja igrao u formaciji 3-4-3

(F. Me.)

24.7.2014

 

 

"Crveni vragovi" su u prvoj predsezonskoj utakmici u Pasadeni deklasirali Los Angeles Galaxy sa 7-0. Dvostruki strijelci za Van Gaalov sastav bili su Wayne Rooney, Ashley Young i Reece James, dok je jedan gol postigao Danny Welbeck.

Ipak, igračem utakmice je proglašen debitant Ander Herrera koji je ovo ljeto stigao iz Athletic Bilbaa. Španac je odigrao svih 90 minuta, kao i kapetan u ovoj utakmici Darren Fletcher, te pritom dvaput asistirao i dirigirao igrom Uniteda.

Najviše pažnje je, ipak, privukla nova formacija u kojoj je igrao engleski velikan: 3-4-3. Sudeći prema Van Gaalovim riječima, nije to bio eksperiment za jedan dan.

"Predstavili smo novi sistem koji smo uigravali na samo dva treninga dosad. No, momci su upijali informacije i sjajno su odigrali u ovoj utakmici. Prošle sedmice desetorica igrača koja su igrala protiv Galaxyja nisu ni bila u treningu. Kad želite promijeniti sistem igre, morate to raditi od starta. Nemamo vremena za druge stvari. Drugi sustav u kojem možemo igrati je 4-3-3 što su momci igrali godinama i uvijek se možemo vratiti na njega ako ovaj novi ne bude funkcionirao."

"Nije me u ovoj pobjedi oduševio samo rezultat, nego i lijepi napadi. Kad uvodiš novi sistem, uvijek je bolje pobijediti sa 7-0 nego izgubiti jer bi se u tom slučaju kod igrača pojavila sumnja. No, sada nemam taj problem."

Unatoč tome, jedan je problem Van Gaal ipak istaknuo, a to je manjak ravnoteže u momčadi s obzirom da na nekim pozicijama ima velik broj igrača s istim karakteristikama, poput Juana Mate i Shinjija Kagawe.

"Imamo četiri desetke, tako da u mojim očima momčad nije dobro izbalansirana."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.