NOGOMET

Nishimura: Osiguranje me spasilo od hrvatskih navijača na aerodromu

Japanski sudija najspominjaniji na Svjetskom prvenstvu

Redakcija

25.7.2014

Yuichi Nishimura, najspominjaniji sudija Svjetskog prvenstva u Brazilu, konačno se oglasio i javno odgovorio na sve kritike koje su se prema njemu slijevale proteklih sedmica.

Podsjetimo, japanski sudija je na otvaranju SP-a u utakmici Brazila i Hrvatske oštetio tim Nike Kovača dosudivši jedanaesterac na Fredu iako se Brazilac teatralno bacio u Pletikosinom šesnaestercu ispred Dejana Lovrena. Osim toga, ignorirao je Neymarov udarac laktom kojeg je mogao kazniti i crvenim kartonom.

"Bio sam spreman na kritike i prije utakmice. To je sve dio posla", rekao je Nishimura novinarima u četvrtak.

O spornom penalu je rekao: "Ako pogledate kako se to dogodilo, napadač je htio pucati iz prve, a golman je imao ruke na njemu i to je bila greška".

"Neke kritike su bile vrlo teške, ali neka mišljenja su mi i pomogla. Suđenje je težak posao", dodao je 42-godišnji Japanac koji je preko noći postao pravi hit na internetu i društvenim mrežama.

Osim brojnih fotomontaža Nishimure u dresu Brazila i zanimljivih komentara, posebno su ga pogodile optužbe hrvatskih igrača kako nije znao engleski već je na terenu govorio japanskim jezikom.

"Govorio sam engleski na terenu. Razumjeli su me oni s kojima sam razgovarao. Sudio sam kao što sudim uvijek".

A i od ranije je poznat kao kontroverzan sudija koji dodjeljuje sumnjive penale i ima čudan kriterij pokazivanja opomena. Na Afričkom kupu nacija 2008. propustio je pokazati karton iako su ga igrači Angole gurali po terenu. Dvije godine kasnije zakinuo je klub iz Konga na Svjetskom klupskom prvenstvu, a bijesni navijači su nakon utakmice iz protesta (greškom, iz neznanja) demolirali kineski restoran.

Bijes hrvatskih navijača u Brazilu je jedva izbjegao, skrivajući se iza drugih putnika na aerodromu, priča Nishimura. Pokušao se uklopiti među putnike, odjenuo se u običnu odjeću, ali pozdravili su ga volonteri koji su ga prepoznali i razbili krinku.

"Osiguranje me zaštitilo. Stvorila se manja gužva, ali ništa ozbiljno", rekao je Nishimura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.