NOGOMET

Sušić treba spoznati važnost psihološke pripreme sportista

Psiholog Ismet Dizdarević o selektoru BiH

Autor:A. MIZDRAK

25.7.2014

 

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić nedavno je za "Avazov Sport" izjavio kako njegovoj ekipi nije potreban psiholog, iako ne postoji nijedan ozbiljan sportski kolektiv u svijetu koji u svom stručnom štabu nema angažiranog psihologa, nekada i cijeli tim.

Umijeće vođenja

Ta je Sušićeva izjava bila povod da kontaktiramo psihologa Ismeta Dizdarevića, koji smatra da je rezultat u Brazilu mogao biti znatno bolji za našu selekciju da je uz igrače bio psiholog.

- Ne znam iz kojeg je razloga Sušić izjavio da njegovoj ekipi nije potreban psiholog. Od njega, kao izrazito talentiranog fudbalera, vrlo sposobnog i vještog trenera, iskustvom bogatog sudionika psiholoških procesa u kojima je sudjelovao, tako se nešto nije moglo očekivati.

Sigurno je da bi jedan iskusni sportski psiholog mogao pomoći našoj selekciji da ostvari bolji rezultat u Brazilu - kazao je Dizdarević.

Zamolili smo Dizdarevića da za čitaoce "Dnevnog avaza" napravi psihološki profil Safeta Sušića.

- Sušić ima ogromno sportsko znanje i umijeće vođenja. Pape realno procjenjuje očekivanja i pouzdano sagledava njihova ostvarivanja.

Jednostavno se ophodi i izuzetno je miran i skroman tip. Razumnim uviđanjem problema i poteškoća i njihovim otklanjanjem na putevima sportskog rasta doprinio je najvišem ostvarenju, učešću na Svjetskom prvenstvu u Brazilu - kazao je Dizdarević.

Sušića mnogi smatraju zatvorenom osobom pa smo Dizdarevića zamolili za komentar.

Predan radu

- On sebe ne osjeća svemogućim niti je slavoljub niti samoživ, već je osoba koja je predana radu i koja je svjesna mogućih vlastitih grešaka, ali se zbog njih, ako se pojave, ne zatvara u sebe nego nastoji da otkrije njihov izvor i da ih otkloni.

Vjerujem da će spoznati i razloge svog "otpora" prema sportskim psiholozima i da će u narednim fazama svog djelovanja spoznati koliko bi velika mogla biti korist od učešća sportskog psihologa u psihološkoj pripremi sportista - kazao je Dizdarević.

Protiv Nigerije bili demotivirani i apatični

Mnogi fudbalski stručnjaci u našoj zemlji smatraju da je BiH igrački kvalitetnija od Nigerije, koja nas je porazila (0:1) i izbacila sa Mundijala. Zbog čega smo, onda, poraženi?

- Razlog za poraz od Nigerije može se naći u demotiviranosti, apatičnosti, dekoncentraciji i "lošim procjenama" načina igranja Nigerijaca. Sportski psiholog mogao je biti uspješan u otklanjanju psihosocijalnih faktora koji su uzrokovali neuspjeh.

Da je psiholog bio uz stručni štab BiH, mogao bi predvidjeti njihova moguća ponašanja na utakmici, a posebno ako je takmičenje od velike važnosti, kao što je Mundijal.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.