NOGOMET

Kako je Neuer od rezerve stigao do svjetskog trona

Nijemac je najbolji golman današnjice

Is. Ć.

25.7.2014

 

Njegovo visočanstvo – golman. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu pokazalo se koliko je ta „jedinica“, inače najjeftinija roba na nogometnom tržištu, važna u svakom timu. Golmani su donosili preokrete, odbranama dizali svoje saigrače iz letargije, bili važniji i od selektora... Jedan od takvih je Nijemac Manuel Nojer (Neuer).

Stopama Kana

Da je njemački čuvar mreže proglašen najboljim igračem Mundijala, kao što je to uspjelo njegovom prethodniku Oliveru Kanu (Kahn) 2002. godine, ne bi bilo nezasluženo. Nojer je u nedjelju podigao „Zlatnu boginju“, pehar namijenjen svjetskim nogometnim prvacima, a njegov doprinos u osvajanju bio je nemjerljiv.

Branio je sve i svašta, izvadio više puta nemoguće, a kada nije bilo posla u petercu ili šesnaestercu, bio je treći štoper. Intervencijama van 16 metara svoj tim je spasio u više navrata. Jednostavno, bio je više od golmana.

Pokazao je zašto je nakon Đanluiđija Bufona (Gianluigi Buffon), postao najskuplji golman kada je za 22 miliona eura prešao iz Šalkea u Bajern. No, najzanimljivija priča je kako ga je sudbina dovela do prvog golmana „Elfa“.

Selektor Joahim Lev (Joachim Lov) je 2010. za SP u Južnoj Africi računao na Nojera kao trećeg golmana. Prvi je bio Robert Enke, a drugi Rene Adler.

No, uoči SP-a, u novembru 2009. Enke je izvršio samoubistvo zbog depresije. Taj događaj se igrom sudbine, mada može i grubo zvučati, odrazio na Nojerovu karijeru.

Osvojio sve

Uoči samog SP-a u Južnoj Africi prvi golman reprezentacije Rene Adler se povrijedio i Nojer je silom prilika promoviran u prvu „jedinicu“ Njemačke i ostalo je historija.

S Bajernom je osvojio sve. U Brazilu je „Elf“ otišao do kraja, a mnogi će uprijeti prstom u čovjeka koji je najzaslužniji za to – Manuela Nojera.

Trofeji

Bajern

Bundesliga: 2012./13., 2013./14.

Njemački kup: 2012./13.

UEFA Liga prvaka: 2012./13.

UEFA Superkup: 2013.

FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo: 2013.

Njemačka

Svjetsko prvenstvo: 2014.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.