NOGOMET

FIFA protiv bojkota Mundijala u Rusiji

"Politika izolacije nije najefikasniji način rješavanja problema"

Fena

25.7.2014

 

FIFA se u petak usprotivila pozivima na bojkot Svjetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji 2018. godine, navodeći da "politika izolacije ili konfrontacije nije najefikasniji način rješavanja problema". 


Svjetsko prvenstvo moglo bi biti "snažan katalizator za konstruktivni dijalog između naroda i vlada", naglašava vladajuća svjetska fudbalska organizacija u saopštenju.  

Holandski fudbalski savez odgodio je raspravu oko učešća te zemlje na Svjetskom prvenstvu 2018. nakon nacionalnog dana žalosti u kojem je odana počast žrtvama aviona avikompanije Malaysia Airlines na letu MH17, od kojih su dvije trećine bili Holanđani. 

Putnički avion oboren je iznad Ukrajine u prošloj sedmici, dok Zapad za to optužuje antiukrajinske pobunjenike, za koje vjeruje da ih podržava Rusija, prenosi Russia Today.  

- FIFA je uvjerena da kroz fudbal, posebno kroz Svjetsko prvenstvo i njegov međunarodni značaj, mi možemo ostvariti pozitivne promjene u svijetu, posebno one vezane za svjetsku politiku - dodaje krovna kuća svjetskog fudbala. 

- Uočili smo da Svjetsko fudbalsko prvenstvo može biti sila dobra i FIFA vjeruje da će to biti slučaj i sa Svjetskim fudbalskim prvenstvom u Rusiji 2018. - navodi se u saopštenju, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.