NOGOMET

Modrić prozvao Kovača: Uništio je atmosferu!

Hrvatski selektor nije 'sjeo' igračima

(F. Me.)

25.7.2014

 

 

Niko Kovač razočarao je mnoge. Mjesec dana nakon ispadanja sa SP-a, koje nije bilo sramotno, ali je bilo razočaravajuće, to postaje sve jasnije.

I ne govorimo samo o navijačima Hrvatske. Puno je veći problem što Niko nije 'sjeo' igračima. Što je bilo dovoljno svega nekoliko mjeseci da se uvjerimo da je zabluda bila očekivati da će bivši kapiten, 'jedan od njih', biti idealno rješenje. Ne trenerski, jer s tako malo iskustva nismo očekivali velike stvari, nego baš u onome na čemu je pao: u homogeniziranju momčadi, izvlačenju najboljeg iz sjajnih igrača koje je dobio.

Statistika koja može i zavarati jer od četiri pobjede dvije su bile u prijateljskim utakmicama protiv Malija i Australije. U pet takmičarskih susreta ima po dvije pobjede i poraza.

Umjesto toga, Kovačev je režim uzdrmao reprezentaciju, nikad se toliko igrača nije oprostilo, a da uzrok nije bila dob ili povrede, prvi je put uzdrman kult nogometne reprezentacije.

Eduardo je u naletu bijesa - ali kontroliranog jer to nije govorio vruć - otkrio svašta. Da Kovač posjećuje samo igrače u Njemačkoj i HNL-u, da ne komunicira s ostalima, da se ponaša kao stroga teta u vrtiću, da se na treninzima uopće ne igra, da pazi na svaki zarez u medijima i igrače upozorava na javne istupe...

Da, to se može pripisati Duduovom stanju. Ali i Stipe Pletikosa je naglasio da je atmosfera bila prekruta, preozbiljna, da Kovač nije dopuštao ni da igrači razgovaraju na treninzima, a kamoli da se koji put našale, zafrkavaju... No, i Plete se oprostio pa je hrvatski selektor lako mogao i preko toga prijeći.

A onda je istupio Luka Modrić. Onako fino, uglađeno, u rukavicama, ali ipak je izrekao nekoliko jasnih kritika. Primjerice, o utakmici s Meksikom u intervjuu za "Sportske novosti" rekao je:

"Selektor je imao svoju ideju, htio najbolje, no ispalo je kontraproduktivno, kao što je i sam pošteno priznao. Moje je mišljenje iz igračkog kuta da se možda nije trebalo mijenjati sistem koji smo uigravali, ne trebamo se samo prilagođavati protivniku", rekao je igrač Reala i potvrdio nagađanja medija da atmosfera u hrvatskoj reprezentaciji nije bila najbolja.
 
"Nije bilo nikakvog ispada, ali da je atmosfera mogla biti bolja - mogla je. Meni je polazišna tačka Euro 2008., kada smo bili kolektivno puni zanosa, podređeni jedan drugome, osjećala se bezuslovna podrška... Ma i sada su sva 23 igrača bila profesionalno podređena režimu rada, ali nije to bilo kao prije. Mi, kao Hrvatska, samo kada je prava 'hemija' dajemo najbolje od sebe i tako djelimično nadoknađujemo manjkove u odnosu na jače od nas", zaključi oje Modrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.