NOGOMET

Nadam se da ćemo na Euru 2016. igrati protiv BiH

Srečko Katanec, selektor Slovenije

E. MASLO

26.7.2014

 

Iza nas je mjesec u kojem smo svakog dana imali planove za večer, odigrane su 64 utakmice na 20. svjetskom prvenstvu. Još se razjašnjavaju, raščlanjavaju i presabiraju utisci nakon fudbalske čarolije na brazilskom tlu. Sjećat ćemo se nastupa naših “Zmajeva” na Mundijalu, gola Vedada Ibiševića u mreži Argentinaca, prve pobjede protiv Irana…

Bolji od Argentine

Srečko Katanec, selektor Slovenije, jedan od najboljih fudbalera s Balkana, smatra da je četa Safeta Sušića mogla bolje i više te da je poništeni regularni gol protiv Nigerije odredio daljnju sudbinu Bosne i Hercegovine u Brazilu.

- Put BiH na SP-u odlučila je velika sudijska greška, taj poništeni gol protiv Nigerije kod rezultata od 0:0. Dobro znam kako je teško igračima kad ti ponište čist gol… Dobra je Papetova reprezentacija, ima tu i pozitivnih i negativnih stvari, ali moj bivši saigrač dobro zna kako to posložiti – kazao je Katanec u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Koje su to pozitivne stvari, a koje negativne koje ste vidjeli kod igrača BiH?

- Protiv Argentine, BiH je odigrala dobro, pokazali ste da “Gaučosi” nisu tim koji se ne može dobiti. Bosna i Hercegovina je pokazala da može igrati s njima i, na kraju, ne može se reći da je bolji tim pobijedio.

Znači li to da “Zmejevi” mogu izboriti plasman na Evropsko prvenstvo 2016? U septembru već počinju kvalifikacije.
 
- Bosna i Hercegovina ima realne šanse da se nađe u Francuskoj, a Slovenija je u malo težoj grupi. Moramo se boriti protiv Švicaraca, Engleza… No, iskreno se nadam da ću se u Francuskoj naći sa mojim Papetom i, zašto ne, igrati protiv BiH.

Nijemci najbolji

Je li SP u Brazilu zadovoljio vaše fudbalske kriterije?  

- Mundijal je mogao biti na višem nivou. Pa kad je onakav Mesi (Lionel Messi) proglašen najboljim igračem, onda možemo reći da nije bilo dobro Prvenstvo. Fudbal je nešto drugo,  razočarala me je ta odluka da mu se dodijeli Zlatna lopta, nije baš poslata lijepa poruka fudbala. Pa njega samog je bilo sramota kada su ga proglasili najboljim igračem turnira.

 Je li najbolja selekcija trijumfovala?

- Njemačka je zasluženo na vrhu. Radujem se pobjedi ekipe koja je pokazali timski duh, organiziranost u trci, odbrani, napadu… Mnoge selekcije nisu profitirale, jer su sve karte stavljale na jednog igrača, prije svih Argentina, pa Brazil… Pokazalo se da to na ovom nivou nije dovoljno. Oduševile su me, uvjetno rečeno, male selekcije Čile, Kostarika, Kolumbija, Alžir, Meksiko, imali su odličan nastup i svakako su obilježile Mundijal.

Staromodan sistem

U Brazilu su postignuta 172 gola. Je li atraktivna, napadačka filozofija odnijela pobjedu nad “murinjovskom”, zatvorenom igrom?

- Ne bih ja rekao da je to bilo prvenstvo gdje profitiraju napadačke ekipe, već one gdje je izražen timski duh, gdje akcije polaze od golmana. Moderan čuvar mreže nije tu samo da brani nego da zna kvalitetno dodati, odigrati pas, imati dobru fudbalsku tehniku. Igrao sam 5-3-2 pa su me mnogi optuživali da igram staromodno. Eto, Argentina je veći dio turnira odigrala sa pet igrača nazad i stigla je do finala. Holandija isto, dosta je reprezentacija koje su se vratile tom staromodnom sistemu. No, ako Luis van Gal (Louis van Gaal) koristi tu taktiku, onda je to umjeće, a dekadentno je ako to radi neko manje zvučan od Holanđanina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.