NOGOMET

El Clasico promijenio sliku: Barcelona preuzela potrošački tron

Oba kluba bila aktivna na tržištu

(N. K.)

25.7.2014

 

Ljetni prijelazni rok ušao je u fazu kad većina klubova iz evropskog vrha kompletira svoje redove uoči početka priprema s punim sastavima, a nešto manje od mjesec dana prije nego što će u pogon možemo pretpostaviti kako će u novoj sezoni izgledati okršaji Barcelone i Real Madrida. Tačnije, ko će u njima sudjelovati, sudeći po posljednjim poslovima ovih klubova.
 
Jedni i drugi su bili aktivni na tržištu, na dovođenje megazvijezde u Barcelonu, u vidu Luisa Suareza, Madriđani su odgovorilo dovođenjem najveće mlade zvijezde današnjice, Kolumbijca Jamesa Rodrigueza. Također, Barcelonino jačanje veze angažmanom Ivana Rakitića našlo je odgovor u transferu Tonija Kroosa na Santiago Bernabeu.

 

I dok Španija grca u dugovima, dok se za državnu blagajnu polako hvata paučina, a EU silnim kreditima spašava špansku ekonomiju, za Barcelonu i Real očito krize nema. Ili se samo prave da je nema.

 

Jer kako drugačije objasniti izjavu predsjednika kraljevskog kluba Florentina Pereza, da nakon što u samo par dana "iskeširali" 110 miliona eura za Tonija Kroosa i Jamesa Rodrigueza, nastavljaju sa šopingom. Prema riječima Pereza, Real će sve do posljednjeg dana prijelaznog roka, dakle sve do 1. septembra biti itekako aktivan na tržištu.

 

- Sve do posljednjeg dana možete nešto napraviti, bilo kupiti, bilo prodati. Svi se mi želimo osnažiti i popraviti. To je sve što mogu reći, rekao je Perez, prenosi Index.hr.

 

Navodno već gotova stvar koja se samo još ima finalizirati je transfer senzacionalnog kostarikanskog golmana Keylora Navasa. Prema pisanju španskih medija, prelazak iz Levantea je već gotova stvar, međutim službene potvrde i dalje nema.
Katalonci su potpuno promijenili golmanski dvojac, za po 12 miliona eura došli su iskusni Claudio Bravo i mladi i silno talentirani Marc-Andre ter Stegen. Na drugoj strani nisu dugo čekali, uslijed činjenice da je Iker Casillas sve više gleda prema odlasku iz kluba, iz Levantea u redove evropskog prvaka stiže Keylor Navas.
 
Zanimljivo, Katalonci su nerijetko proteklih sezona slali "otrovne strelice" prema Bernabeuu na račun potrošnje Kraljeva, no onda se dogodio astronomski transfer Neymara, kao nekakva simbolična potvrda da je jedna domaća generacija Blaugrane na zalasku, a očitu nedovoljnu kvalitetu ove nove, ili nepovjerenje u istu, pokušat će se nadoknaditi strategijom najvećih rivala. Kupovinom zvijezda.
LJETO U MADRIDU I BARCELONI
 
BARCELONA
 
Dolasci
 
Luis Suarez (Liverpool) - 81 milion eura
Jeremy Mathieu (Valencia) - 20 miliona eura
Ivan Rakitić (Sevilla) - 18 miliona eura
Marc-Andre ter Stegen (Borussia M.) - 12 miliona eura
Claudio Bravo (Real Sociedad) - 12 miliona eura
 
Ukupno: 143 miliona eura
 
Odlasci
 
Alexis Sanchez (Arsenal) - 37,8 miliona eura
Cesc Fabregas (Chelsea) - 33 miliona eura
Bojan Krkić (Stoke City) - 5 miliona eura
Cristian Tello (Porto) - 2 miliona eura (posudba)
Jonathan dos Santos (Villarreal) - 2 miliona eura
Victor Valdes (?)
Jose Maunel Pinto (?)
Carles Puyol (igračka penzija)
 
Ukupno: 79,8 miliona eura
 
REAL MADRID
 
Dolasci
 
James Rodriguez (Monaco) - 80 miliona eura
Toni Kroos (Bayern München) - 30 miliona eura
Keylor Navas (Levante) - 10 miliona eura
 
Ukupno: 120 miliona eura
 
Odlasci
 
Alvaro Morata (Juventus) - 20 miliona eura
Nuri Sahin (Borussia D.) - 7 miliona eura
Casemiro (Porto) - 1,5 miliona (posudba)
 
Ukupno: 28,5 miliona eura

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.