NOGOMET

Predstavljamo Atromitos, rivala Sarajeva u Evropskoj ligi

Olimpijakos im tri puta ništa nije mogao

A. MIZDRAK

26.7.2014

 

Nakon što su zasluženo kroz dvomeč 2. pretkola Evropske lige izbacili norveški Haugesund ukupnim rezultatom od 3:2, pred fudbalerima Sarajeva znatno je teža prepreka u trećem pretkolu drugog po važnosti fudbalskog takmičenja - Atromitos.

Impresivna statistika

Najskuplji fudbaler Atromitosa je veznjak Elini Dimoutsos, čija se cijena, prema Transfermarktu, procjenjuje na 1.500.000 eura.

Okosnicu tima čine domaći igrači potpomognuti osmoricom internacionalaca (Italija, Brazil, Argentina, Portugal...), a prosjek godina u grčkoj ekipi je 26.

13,5 miliona eura vrijednost igrača Artomitosa po "Transvermarktu"

2 reprezentativca u svojim redovima ima grčki tim

4. klub iz Atine igrat će u evropskim takmičenjima

 

Atromitos je nastup u Evropi izborio odličnim igrama u domaćem šampionatu u protekloj sezoni, završivši na trećem mjestu regularnog dijela grčkog prvenstva, a posebno je impresivna statistika u domaćim utakmicama na stadionu Peristeri. Upravo se u tome krije najveća snaga Atromitosa.

Naime, pred svojim navijačima u 17 odigranih utakmica klub iz Atine zabilježio je 12 pobjeda i pet remija, uz impresivnu gol-razliku od 33:6. Dakle, na neosvojivoj tvrđavi Peristeri, čiji je kapacitet 9.035 sjedećih mjesta, nisu se naigrali ni velikani Olimpijakos, Panatinaikos, PAOK... a zanimljivo, prvak Olimpijakos triput je prošle sezone igrao s Atromitosom i sva tri meča završena su neriješenim rezultatom (1:1, 0:0, 0:0).

Sačuvali okosnicu

Uprava Atromitosa učinila je sve kako bi sačuvala okosnicu tima pa su klub u minulom prijelaznom roku napustila samo tri igrača, golman Mihalis Sifakis (Michalis) koji je imao i status rerpezentativca Grčke, veznjak Giorgos Fotakis (Georgios) te napadač Dimitri Papadopulos, dok su svoje redove pojačali s nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača, među kojima su i dva perspektivna internacionalca iz Kameruna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.