NOGOMET

Neymar igra fudbal kao podešen autopilot

Moždana aktivnost Brazilca zapanjujuća

(H. K.)

26.7.2014


Moždana aktivnost brazilske zvijezde Nejmara (Neymar) dok dribla protivničke igrače manja je za deset posto od nivoa amaterskih fudbalera, što sugerira da igra kao da je podešen na autopilot, kažu japanski neurolozi.

- Slike ultrazvuka su zapanjujuće, moguće je da je genetika povezana s načinom na koje treninge obavlja - rekao je Eiči Naito, koji je proveo istraživanje.

Motoričke sposobnosti

Rezultati moždanog skeniranja, provedenog u februaru ove godine, pokazuju minimalnu cereblarnu funkciju dok je rotirao loptu oko članka, što pokazuje da je njegovo umijeće s loptom potpuno prirodno.

Rezultati istraživanja prikazani su u švicarskom žurnalu "Frontiers in Human Neuroscience" uz seriju testova motoričkih sposobnosti Nejmara i drugih igrača Barcelone.

4 gola postigao je Nejmar na Mundijalu

190 miliona eura je otkupna klauzula

2018. istječe mu ugovor s Barcelonom

 

Testirana su tri igrača iz španske druge lige, kao i dva plivača svjetske klase. Naito je u svom radu zaključio da su rezultati pružili validan dokaz veoma male moždane aktivnosti kada su u pitanju regioni stopala prilikom pokreta.

Na pitanje da li bi rezultati Lionela Mesija (Messi) i Kristijana Ronalda (Cristiano) bili slični Nejmarovim, Naito je odgovorio:

- Logična bi stvar bila da bi rezultati bili slični s obzirom na njihov rad stopala i fudbalsku tehniku koju posjeduju.

 

Ključni igrač

Naito je, također, govorio i za japanske novine "Mainichi Shimbun".  

- Smanjena moždana aktivnost znači manje tereta, koji dozvoljava igraču da obavlja mnoge kompleksne pokrete istovremeno. Vjerujemo da ovo dozvoljava mogućnost izvršavanja raznih driblanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.