NOGOMET

Ekipa Bilj-Mar diskvalifikovana zbog Bošnjaka u ekipi!

Skandal na malonogometnom turniru u Lepenici

S. P.

30.7.2014

 

Na memorijalnom turniru u malom nogometu "Vlatko Marković Mance" u Lepenici kod Kiseljaka ekipa MNK Bilj-Mar iz Nove Bile doživjela je poniženje i uvrede te, zabranu nastupa u četvrtfinalu. Kako navodi predsjednik ovog kluba, Marijan Biljaka, njegovoj ekipi je rečeno da ne mogu igrati jer se u sastavu nalazi nekoliko igrača Bošnjačke nacionalnosti!

- Ovo što smo doživjeli je van svake pameti, a organizatori turnira su nasjeli na zahtjev člana protivničke ekipe Kristijana Pantića, koji je insisitirao da ne igraju naši momci bošnjačke nacionalnosti. Što je još gore Pantić je potporučnik prvog voda Druge pješadijske bojne OS BiH u Kiseljaku i član futsal reprezentacije BiH u malom nogometu. On i njegovi sljedbenici su ultranacionalisti, pa eto kakve ljude imamo u Oružanim snagama BiH koje plaćaju poreski obveznici. Uostalom on se predstavlja kao Hrvat, no ustvari je Srbin, mada to meni ništa ne znači. Naša ekipa je multionacionalna i igramo na svim turnirima, počev od Ajvatovice pa nadalje - govori Biljaka.

 

Predsjednik MNK Bilj-Mar Marijan Biljaka i golman ekipe Haris Čakić

 

Organizatori su dan poslije putem Facebooka opravdati ovaj potez u smislu da je najavljeno kako na turniru ne mogu igrati Bošnjaci i profesionalni igrači, ali su nakon prepiske sa Biljakom tu obavijest uklonili.

- Kada sam se uključio u komentare putem Facebooka odmah su me blokirali i uklonili sve natpise. Pokušavao sam kasnije kontaktirati organizatore, ali se niko nije javljao. Ljudi poput Pantića ne zaslužuju mjesto u Oružanim snagama niti u selekcijama BiH, a mi ćemo ispred kluba zvanično uputiti prosvjed na potrebne adrese. Uprkos svemu mi ćemo kao jedini registriran klub malog nogometa u NS SBK nastaviti sa ponosom igrati gdje god budemo pozvani - kaže Biljaka.

Pantić je inače bivši prvotimac NK Travnik i dobro ga poznaje golman MNK Bilj-Mar, Haris Čakić, koji je na turniru također doživio neugodnosti.

 

Pantić: Bivši prvotimac Travnika

 

- Kada smo se zagrijavali za utakmicu prišao nam je sudija, kojem je, vidjelo se, bilo neugodno i saopštio nam da ne možemo igrati. Mi smo se povukli sa terena, ali su nas navijači počeli vrijeđati i prijetiti jer su obaviješteni da smo multinacionalni tim. Moje kolege Pantić je javno pitao, šta će vam balije u ekipi - rekao je Čakić.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.