NOGOMET

ANKETA: Fudbalski stručnjaci uoči starta nove sezone

Učešće na Mundijalu može biti vjetar u leđa domaćem prvenstvu

Redakcija

31.7.2014

 

Vrijeme ponosa zbog bh. fudbala je iza nas. "Zmajevi" su u junu držali Bosnu i Hercegovinu u fudbalskom transu zbog historijskog učešća na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a sada se okrećemo našoj realnosti - Premijer ligi. Imamo li pravo da se nadamo boljim utakmicama nego prošle sezone?

Ako ćemo suditi prema nastupima naših klubova u evropskim takmičenjima, onda i nećemo imati baš mnogo razloga da pohodimo stadione. Tek je Sarajevo preživjelo na fudbalskoj mapi Starog kontinenta i čini se da bi ekipa s Koševa mogla dominirati u domaćem prvenstvu.

Naravno, tu su branilac naslova prvaka Zrinjski i uvijek jaki Široki Brijeg, dok je upitno koliko može Željezničar, koji ima velikih finansijskih problema. Naši sagovornici u anketi iznose zanimljive teze, ali su skoro svi skeptici kada su očekivanja od nove sezone u pitanju. Jer, problema je mnogo - od hronične besparice i glomaznog takmičenja do moguće politizacije fudbala.

Pitanja

 

1. Šta očekujete od predstojeće sezone?


2. Ko će se boriti za titulu?


3. Može li i koliko plasman reprezentacije na Mundijal utjecati na poboljšavanje domaćeg prvenstva?


4.  Ko bi od igrača mogao bljesnuti i možda izboriti mjesto među "Zmajevima"?

 

 

Predrag Pašić



1. Pribojavam se da politička situacija i oktobarski izbori utječu na Premijer ligu Bosne i Hercegovine. U prošlosti smo bili svjedoci da se politika često miješala u sport, stoga sam zabrinut da se nešto slično ne dogodi. Nadam se da griješim i da ćemo gledati jedno sportsko takmičenje bez imalo politike.

2. Za titulu će se, kao i svake godine, boriti šest klubova, a to su Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, Zrinjski, Borac i Olimpic. Ti su klubovi odmakli od ostalih, imaju određenu tradiciju i nekoliko godina u kontinuitetu igraju dobro i u vrhu su.

3. Svakako da historijski nastup Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu u Brazilu može samo pozitivno utjecati na naše najjače fudbalsko takmičenje - Premijer ligu. O kvalitetu ne mogu govoriti, jer još nisam upoznat sa mnogim ekipama, ali će se kod igrača promijeniti pristup, jer će se svi željeti nametnuti selektoru Safetu Sušiću.

4. Iskreno, na Mundijalu u Brazilu očekivao sam nekoga od igrača iz naše lige. Nadam se da će nekoliko igrača iz mlade reprezentacije nastaviti briljirati u svojim klubovima te da će se nametnuti Sušiću. Prije svih, mislim na fudbalera Sarajeva Gojka Cimirota te na dvojac iz Željezničara Rijada Bajića i Anesa Nuspahića. Mora se više voditi računa o igračima iz Premijer lige ukoliko želimo dobro bh. sportu.

 

Nermin Šabić



1. Mislim da nam svi segmenti idu naprijed, osim kvaliteta takmičenja. Ima dobrih utakmica, ali igrači i nade odlaze prerano i nema mogućnosti da nam klubovi formiraju kvalitetne timove.
 
2. Prema mome mišljenju, to su ovi klubovi koji igraju evropska takmičenja. Sarajevo je najviše napredovalo i to je taj krug u koji bi se, eventualno, mogao uključiti još jedan klub. Nažalost, naboj i dešavanje u klubu ovog ljeta ne daju nadu da bi i Čelik mogao biti u tom krugu.     
 
3. Trebalo bi da utječe, ali opet kažem, igrači nam prerano odlaze. Nadam se da će i selektor Safet Sušić obratiti pažnju, jer sada nemamo nijednog igrača iz Premijer lige u reprezentaciji.
 
4. Zavisi od selektora na koga će obratiti pažnju, ali gledajući ove utakmice Evropske lige, čini mi se da bi to mogao biti Samir Radovac iz Sarajeva. U klubu ga forsiraju, a radi se o igraču koji ima lucidne poteze. Tu je i Željin Srđan Stanić, a možda još neko iskoči.

 

Branislav Krunić



1. Prije svega jednu interesantnu sezonu. Finansijske prilike u većini naših klubova su uglavnom nestabilne pa sam siguran da većina njih neće moći da ispuni željene planove. S druge strane, nestabilnost može učiniti prvenstvo zanimljivijim.

2. Finansijski najstabilnije ekipe Sarajevo, Široki Brijeg i Zrinjski, ne nužno tim redoslijedom, ekipe su koje su već godinama u vrhu bh. fudbala. Također, mislim da Željezničar, Borac i Olimpic neće konkurirati za titulu, ali će svakako biti u vrhu, u borbi za mjesta koja vode u Evropu.

3. Svakako da može, samo je pitanje koliko! Prvi preduvjet za poboljšavanje lige su bolji uvjeti za rad i odigravanje utakmica. Treba urediti terene na kojima se igraju utakmice, potom osigurati adekvatne pomoćne terene, a posebno podići kvalitet u radu omladinskih škola. Također, veoma su bitni i opći uvjeti na stadionima, gdje se traži sve veći komfor.

4. Nekoliko je fudbalera već skrenulo pažnju na sebe i od njih očekujem da ove sezone budu nosioci igara u svojim klubovima. Prije svih, tu mislim na Ivana Crnova iz Zrinjskog, Gorana Zakarića iz Širokog Brijega, a pretpostavljam i da će iz Sarajeva neko sigurno privući pažnju na sebe.

 

Sead Kajtaz



1. Ono što smo vidjeli u ovim utakmicama u kojima su nastupili naši klubovi na evropskoj sceni, ne može biti ohrabrujuće. Brzo smo ostali na samo jednom predstavniku i te stvari se ponavljaju iz sezone u sezonu tako da nisam optimista ni da ćemo u našem prvenstvu u narednoj sezoni vidjeti nešto novo, nešto pretjerano bolje.

2. Ako bismo prognozirali koje će ekipe voditi glavnu riječ u prvenstvu, onda mislim da će se priča svesti na nekoliko onih koje smo naivkli gledati posljednjih sezona u tom gornjem domu. Većina klubova bori se s finansijama, rijetki su oni, poput Sarajeva, koji su, ono što se kaže, mirni.

3. Svi koji radimo u fudbalu, nekako se nadamo da bi plasman reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo trebao dati jedan podstrek kako igračima, tako i klubovima. Svi zajedno trebamo učiniti sve kako bismo kvalitet takmičenja podigli na još viši nivo, jer bi u tom slučaju i publike bilo više na tribinama.

4. Kada su u pitanju mladi igrači, bit će zanimljivo vidjeti u kojem će pravcu ići karijera onih igrača koji su još ranije skrenuli pažnju na sebe, poput Gorana Zakarića, Josipa Kvesića i još nekih. Nažalost, činjenica je da mladi igrači nakon jedne ili dvije sezone napuštaju svoj klub, a velika većina njih se izgubi. Tek se rijetki uspiju potvrditi u onoj mjeri kako se očekivalo od njih.

 

Franjo Džidić



1. Premijer liga se iz sezone u sezonu diže za jednu stepenicu. Suđenje je sve kvalitetnije, regularnost mnogo veća, a očekujem da se taj napredak nastavi i u sezoni pred nama. Bilo bi još bolje kada bi se smanjio broj klubova, jer je očito da svake sezone imamo neke ekipe koje ne mogu pratiti premijerligaške zahtjeve i o tome se opet mora početi razgovarati.

2. U krugu glavnih favorita uvijek su isti klubovi, ali nijedan od njih ne slovi za izrazitog favorita. Dakle, uz Zrinjski, koji će braniti titulu, tu su još oni klubovi koji su se i prošle godine borili za sami vrh, dakle Široki Brijeg, Sarajevo i Željezničar. Ne vjerujem da se neko drugi može uključiti u borbu za titulu.

3. Plasman BiH na Svjetsko prvenstvo je velika stvar i nadam se da, na krilima tog uspjeha, i kompletan bh. nogomet može dobiti vjetar u leđa. Savez to mora znati iskoristiti.

4. Mladi igrači definitivno zaslužuju pažnju. Ko bi mogao zablistati ove sezone, teško je reći, jer se nerijetko dogodi da priliku iskoristi i neki igrač koji je na startu sezone u drugom planu.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.