NOGOMET

Carlo Tavecchio vrijeđao crnce, varao, utajio porez, ali i dalje glavni kandidat

ko će biti novi predsjednik fudbalskog saveza italije

(M.C)

1.8.2014

Dopredsjednik Fudbalskog saveza Italije Carlo Tavecchio privukao je mnogo kontroverze, a način kako će Talijani riješiti taj slučaj reći će puno o njima.

Iako su s njegovim imenom povezivane optužbe za kriminal, a trenutno je u središtu rasističkog i seksualnog skandala, u Italiji, Carlo Tavecchio i dalje je najveći kandidat da naslijedi Giancarla Abetea na mjestu predsjednika saveza, piše goal.com.

Talijanski je nogomet ionako u problemima nakon kraha na SP-u, te ostavki Abetea i selektora Cesara Prandellija, a sada još i naslovnice krase ispadi kandidata za čelnog čovjeka saveza. Tavecchiju kontroverze nisu strane: već je bio osuđen na 16 mjeseci zatvora zbog prevara, izbjegavanja poreza, falsificiranja i zloupotrebe položaja i ovlasti.

 

Pobijedio Albertinija

 

Njegovih 15 godina na čelu talijanskog amaterskog nogometa (predsjednik Lege Nazionale Dilettanti). Tavecchija je u avgustu 18 od 20 klubova prve lige podržalo da pobijedi bivšeg Milanova igrača Demetrija Albertinija i postane predsjednik saveza.

Ali njegova nedavna izjava koja se tiče stranih igrača, govoreći o potrebi za radnim dozvolama u talijanskom nogometu, natjerala je mnoge da povuku svoju podršku Tavecchiju.

"U Engleskoj igrači koji dolaze identificiraju se, i ako su profesionalci, dopušta im se igranje", rekao je na sastanku šefova talijanskih amaterskih klubova.

"Umjesto toga, ovdje imamo nekog Opti Pobu koji je donedavno jeo banane a onda odjednom postao igrač prve momčadi Lazija. U Engleskoj moraš pokazati što znaš, u CV-u i na terenu."

Njegovo nazivanje stranih igrača hipotetskim imenom i povezivanje s bananama odmah je izazvalo buru i odmah su izašli dokazi da je isti čovjek, koji je dopredsjednik saveza od 2009., govorio slične uvredljive teze o ženama u nogometu.

“Želimo dati dignitet ženama u nogometu i zbog estetskih razloga. Dosad se smatralo da su žene hendikepirane u usporedbi s muškom čvrstinom, otpornošću i tjelesnim stanjem. No, mi smo otkrili da su slični.", rekao je za Rai 3 u maju.

Pritisak na tog 71-godišnjaka uzrokovao je njegovim izvinjenjem za 'banane', dok je FIFA pismeno od talijanskog saveza zatražila objašnjenje slučaja. Ali Tavecchio je počeo gubiti bitku jer Fiorentina, Sassuolo, Sampdoria i Cesena okrenuli su mu leđa.

No, neki ugledni talijanski dužnosnici ostali su uz njega, poput Milanova direktora Adriana Gallianija.

“Bila je to neslana šala, ali tu priča završava. Tavecchi je posvetio život nogometu i savezu i sigurno nije rasist. Bila je to samo šala...", rekao je Galliani, iako je i njegova kolegica Barbara Berlusconi bila meta Tavecchiovih opaski i javno se usprotivila njegovoj kandidaturi za mjesto predsjednika.

“Draga gospođa ne odlučuje ko će biti nominiran za predsjednika nego delegati 1,5 miliona registiranih članova nogometne obitelji", odgovorio joj je Tavecchio.

Predsjednik udruge klubova Serie B Andrea Abodi naglasio je:


Najbolji izbor

 

“Demetrio Albertini je sportski direktor, ali nedostaje mu iskustva u vođenju. Možda je paradoks, ali Tavecchio je najbolji izbor.”

Ali državi u kojoj je lani Kevin-Prince Boateng poveo momčad Milana s terena nakon što je bio meta rasističkih uvreda u prijateljskoj utakmici bilo bi bolje da izbjegne novu takvu kontroverzu.

Tavecchiova je kandidatura doživjela udarac, ali i dalje je prvi izbor za predsjednika saveza. Razvoj događaja mogao bi imati veći utjecaj na imidž talijanskog nogometa nego krah u Brazilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.