NOGOMET

Spašavanje NK Troglav preregistracijom

Oživljavanje nakon sahrane

Ale Kamber

14.8.2014

Livanjski portal Livnovine je objavio da je došao do nezvanične informacije da su iz općine Livno prema F/NSBiH uputili zahtjev za preregistraciju livanjskog Nogometnog kluba Troglav koji je istupanjem iz Federalne lige spao na kantonalni, odnosno nanjiži rang takmičenja.

Zbog dugovanja i nebrige za klub upitno je njegovo takmičenje i na najnižem nivou pa su se dosjetili da preregistracijim kluba, uz dodavanje imenu godine osnivanja kluba (1918.), izbjegnu dugovanja i ostale obaveze. Tako bi ubuduće, ako se registracija odobri, Livnjaci trebali navijati za NK “Troglav 1918”.

Naravno, u grbu kluba i dalje ostaje stilizirani “trovrh” planine Troglav, ali ostaje i postratna “demokratska” stilizirana hrvatska “šahovnica” u ubliku lopte, premda u njemu, od kada postoji, igraju pripadnici različitih etničkih skupina, pa i danas, izuzev samo nekoliko ratno-poratnih godina kad je bio isključivo “hrvatski” i “jednoglav”.

 

Uprkos marketinškom jednonacionalnom svojatanju kluba, sve rjeđi navijači, koji se odnedavno zovu “Konjica”, ipak za vrijeme utakmica zapjevaju prijeratnu navijačku “I Troglav je gora…”.

Troglav je jedno vrijeme bio i premijerligaš, a najduže se zadržavao na nivoima bivše druge i zonske lige. Po nekoliko hiljada posjetilaca ga je gledalo prije rata, poslije rata jedva po nekoliko desetina navijača.

 

Matijanić: Lopta je lopta...

 

Nekoliko poznatih igrača je poteklo iz Troglava, a najpoznatiji je svakako napadač Mladen Matijanić koji je bio i reprezentativac Jugoslavije i standardni prvotimac Hajduka. Matijanić je sve vrijeme u Livnu, ali daleko od Troglava, jer loptu prije svega vidi kao loptu, a ne kao “šahovnicu”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.