NOGOMET

Najteži evropski poraz bordo tima u historiji

Okončana bajke jedinog bh. predstavnika u play-offu

Adis MIZDRAK

29.8.2014

Kraj evropske bajke. Iako je bilo nerealno i neosnovano nadati se da Sarajevo može napraviti čudo u revanš susretu plej-ofa Evropske lige protiv Borusije Menhengladbah, s obzirom na poraz u prvom susretu na Koševu (2:3), bordo navijači, igrači i stručni štab potajno su se nadali i vjerovali da jedini bh. predstavnik u Evropi može eliminirati njemačkog bundesligaša. Međutim, dogodio se potop i najveći poraz u Evropi u historiji koševskog premijerligaša - 0:7.

Šansa Duljevića

Trener Dženan Uščuplić na pres konferenciji uoči meča najavio je da će igrati strpljivo, međutim, napao je Borusiju od prve minute i vjerovatno već tada potpisao harakiri. Preiskusni njemački bundesligaš jedva je dočekao takvu igru Sarajeva, koje je drugo poluvrijeme, neshvatljivo, igralo i s četiri napadača, pa je potukao do nogu bh. predstavnika.

Bordo tim je bolje otvorio meč, a već u 7. minuti Ševko Okić je zaprijetio sa šesnaest metara. Devet minuta kasnije, Haris Duljević i Krste Velkoski su kombinirali, ali je odbrana Borusije otklonila opasnost. A onda, u 19. minuti najbolja šansa za bh. predstavnika. Da je lopta nakon solo prodora Duljevića završila u mreži golaman Jana Zomera (Yann Sommer), sve bi bilo drugačije. Ovako, Borusija se naljutila i u nastavku utakmice postigla sedam golova te propustila još nekoliko izglednih šansi. Tek toliko da pokaže Sarajevu odakle dolazi i kolika je zapravo razlika u kvaliteti.

U 20. minuti kola su krenula nizbrdo po Sarajevo. Rafael (Raffael) je uposlio Andrea Hana (Hahn) koji je po zemlji šutirao s dvadesetak metara, lopta je prošla ispod nogu Amera Dupovca i otkotrljala se iza leđa Dejana Bandovića. Pet minuta poslije Granit Džaka (Xhaka) je udvostručio prednost Borusije fantastičnim pogotkom s 25 metara. Nekoliko minuta poslije Miloš Stojčev je probao lukavo prevariti Zomera, ali lopta je otišla preko gola. Nijemci su nastavili da napadaju, a plod takve igre došao je u 34. minuti nakon odličnog kontranapada. Rafael je nesebično uposlio Branimira Hrgotu koji nesmetano loptu šalje u praznu mrežu Sarajeva.

Povratak u realnost

Drugih 45 minuta bilo je prilično mučno gledati, Sarajevo nije uspjelo nijednom da zaprijeti Borusiji. A Nijemci ko Nijemci, nisu željeli stati, već su napadali do posljednje minute. Do kraja susreta Borusija je postigla još četiri pogotka. Strijelci su bili po dva puta Hrgota i Torgan Hazard (Thorgan), mlađi brat puno poznatijeg Edena. Potpuni debakl bh. kluba upotpunio je i Ivan Tatomirović koji je u 90. minuti zaradio crveni karton. Vremena za žaljenje nema, fudbalere Sarajeva očekuje povratak u surovu realnost i igranje premijerligaških utakmica u BiH. Bilo je lijepo vidjeti grb bh. kluba na prelijepom Borusija Parku pred 54.000 navijača, među kojima i 3.000 bordo boje.

Borusija M.  7
Sarajevo      0

Stadion Borusija Park u Menhengladbahu. Gledalaca: 54.000. Sudija: Vladislav Bezborodov (Rusija) 7. Pomoćnici: Nikolai Golubov i Maksim Gavrilin (oba iz Rusije). Delegat: Mihail Anagnocu (Grčka). Strijelci: 1:0 - Han (20, Rafael), 2:0 - Džaka (24, Hrgota), 3:0 - Hrgota (34, Rafael), 4:0 - Hrgota (68, Rafael), 5:0 - Azar (74, pen), 6:0 - Hrgota (82), 7:0 - Azar (90+1). Žuti kartoni: Jenške (Borusija), Berberović, Tatomirović (Sarajevo). Crveni karton: Ivan Tatomirović (Sarajevo). Igrač utakmice: Branimir Hrgota (Borusija) 8,5.

BORUSIJA MENHENGLADBAH: Zomer 7, Rafael 7,5 (70. Hazard 9), Domingez 7, Džonson 7, Kramer 7,5 (55. Dahu 7,5), Janške 8,5, Korb 8, Han 8,5 (65. Herman 7,5), Hrgota 8,5, Džaka 8, Strancl 8. Trener: Lusijen Favr.

SARAJEVO: Bandović 5, Puzigaća 5 (46. Protić 5), Tatomirović 5, Dupovac 5, Berberović 5, Radovac 5, Duljević 5,5, Cimirot 5, Stojčev 5 (46. Bilbija 5), Velkoski 5, Okić 5 (85. Handžić 5). Trener: Dženan Uščuplić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.