NOGOMET

Tražili ste – eto vam!

Prvi dan priprema našeg nacionalnog tima za susrete s Lihtenštajnom i Kiprom

M. TANOVIĆ

2.9.2014

Prva izjava selektora Safeta Sušića na početku priprema za novi ciklus, glasila je:

- Znam da ćete nas sutra kritikovati što smo sve ovo zatvorili. Ali, mnogi su tražili da dođemo ovdje i kritikovali nas što se pripremamo u Hrasnici. Eto, došli smo u Zenicu.

Tražili ste – eto vam! I dok su se novinari, šćućureni pod ono malo kišobrana koje su pametniji među njima ponijeli, pitali šta je to, na kraju, falilo Hrasnici, pokušavajući odraditi nešto posla prije nego što zaštitari ne označe kraj petnaestominutne posjete Trening centru NSBiH, igrači su bili radosni zbog novog ambijenta.

Kamp kao tvrđava

Za novinare, ne valja. Ogradom opkoljeni centar je tvrđava u koju nema ulaska, pa će, dok su igrači ovdje, svarno biti teško raditi. Međutim, fudbalerima, moderni Trening centar u Zenici nudi sve uslove za dobre pripreme, uključujući i to što nas neće puno gledati. Ipak, teška srca ćemo priznati da je dobro što su ovdje. I kritikovati ih, kako reče Sušić, nećemo, sve dok bude uslova za koliko-toliko normalno izvještavanje javnosti o dešavanjima u kampu.

- Svi smo zadovoljni, a što je najvažnije, i fudbaleri su. Uslovi su odlični – dodao je selektor.

Na prvom jučerašnjem treningu radili su svi osim onih koji su u Sarajevu predavali dokumente za britansku vizu, koja će im trebati za oktobarsko gostovanje Velsu. Na teren je istrčalo petnaestak igrača, a samo jedan se žalio na povredu.

- Radi se o Luliću, ali nije ništa ozbiljno. Iz predostrožnosti će biti pošteđen prvi dan – pojasnio je Sušić.

Bh. reprezentacija već danas putuje u Tuzlu, gdje će sutra igrati prijateljsku utakmicu protiv selekcije Lihtenštajna, a odmah nakon susreta, u četvrtak navečer će se vratiti u kamp. Selekcija male Kneževine nije baš protivnik koji će dati odgovor na pitanje u kakvoj snazi dočekujemo start kvalifikacija, ali poslužit će za samopouzdanje. Osim toga, bit će to prilika da novajlije u timu zabilježe prve minute u dresu BiH. Možda Sanjin Prcić ili Goran Zakarić.

Obaveza u Tuzli

- Prvi put ćemo igrati u Tuzli i čekat će nas pun stadion. Zato ću imati obavezu izvesti najjači tim, ali ću u toku meča iskoristiti svih šest izmjena i dati priliku novim fudbalerima da se pokažu. Filtera, praktično, neće niti biti, jer već imam tim za Kipar – rekao je Sušić.

Kakav je to tim, Pape tek treba otkriti, ali ko god da je u njemu, zadatak će biti isti – ostvariti pobjedu, po mogućnosti što ubjedljiviju, kako bi se što prije zaboravili na odlazak dva do jučer standardna prvotimca Emira Spahića il Zvjezdana Misimovića.

- Start je veoma važan. Prošli ciklus počeli smo pobjedm u Lihtenštajnu od 8:1 i sve je krenulo kako treba. Dobro bi bilo i sada ostvariti pobjedu. Odsustvo Spahića i Misimovića će se sigurno osjetiti, ali ako bismo pobijedili sa dva-tri gola razlike, niko to pitanje više neće niti spomenuti – istakao je Sušić.
 

Koga u zadnju liniju?

Spahić je otišao, a Sead Kolašinac se povrijedio. Ipak, Sušić kaže da solucija za zadnju liniju ne nedostaje.

- Imam tri stopera, Vranješa, Šunjića i Bičakčića, a po potrebi, na tom mjestu mogu igrati i Hadžić i Bešić. Treninzi koji nam slijede dat će odgovor na pitanje koga je najbolje koristiti – kaže Sušić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.