NOGOMET

Van Gaal izgubio kompas: "Pametno" potrošio 200 miliona eura

Doveo tri lijeva beka i zvijezde koje ne zna gdje će koristiti

(N. K.)

2.9.2014

Manchester United je klub koji je obilježio ljetni prijelazni rok. Ne samo po tome što je potrošio uvjerljivo najviše novca, već i zbog čudne transfer-politike.
 
Louis van Gaal u United je donio formaciju 3-5-2 s kojom u prva četiri susreta još uvijek nema pobjedu. Igrači mu se ne snalaze u novom sistemu, svaku drugu utakmicu stvore pravu priliku i postignu gol, a obranu drži Jonny Evans, nedovoljno kvalitetan stoper za vrh engleskog i evropskog fudbala.
 
I umjesto da Holanđanin pojača odbranu igračem poput Matsa Hummelsa iz Borussije, on je doveo tri lijeva beka. Lukea Shawa je platio 37 i pol miliona eura i njega planira koristiti na lijevoj strani, dok bi 20 miliona eura plaćeni Argentinac Marcos Rojo trebao igrati na poziciji stopera. Daleya Blinda, koji je stigao za 17 i pol miliona eura iz Ajaxa, Van Gaal će najvjerojatnije u Unitedu koristiti kao zadnjeg veznog, iako mu je u Brazilu igrao kao lijevi bek.
 
Zar ne bi prijelazni rok bio bolje odrađen da su na Old Trafford umjesto njih trojice stigli moćni stoper poput Hummelsa i svjetska klasa veznjaka poput Vidala? Igrači koji bi odmah napravili razliku i učinili Manchester kandidatom za evropska mjesta.
 
Budući da nije pojačao odbranu, Van Gaal je investirao u ofanzivni dio ekipe. Angela Di Mariju je platio 75 miliona eura, što je rekordan transfer za britanski fudbal, a da uopće ne zna na kojoj poziciji će ga koristiti.
 
Stigao je i Radamel Falcao, koji se tek oporavio od povrede koljena. U Manchesteru će igrati jednu godinu na posudbi, a Crveni Vragovi će na "tuđeg igrača" potrošiti 30 miliona eura (7 i pol miliona eura Monacu i 22 i pol miliona Falcau). Nepotrebna investicija kad na raspolaganju ima Waynea Rooneya i Robina van Persieja, uvjerljivo najbolji napadački tandem na Otoku. Uostalom, gdje će igrati Rooney? Iza Falcaa i Van Persieja je već izjavio da ne želi...
 
Van Gaal je doveo i 24-godišnjeg Španca Andera Herreru koji bi sa sunarodnjakom Juanom Matom trebao voditi igru. Previše ofanzivca u ionako previše ofanzivnoj Van Gaalovoj formaciji.
 
United je potrošio skoro 200 miliona eura, također rekordan iznos, samo kako bi se ponovno vratio među četiri najbolja engleska kluba i u Ligu prvaka, a izgleda da ih je potrošio na igrače koji nisu potrebni za to.
 
Čak i s Di Marijom i Falcaom, Unitedu je upitno hoće li izboriti Evropu, a kamoli Ligu prvaka. Jedino što je sigurno jest da je klub s Old Trafforda ovaj prijelazni rok završio s minusom od 150 miliona eura, a opet ga je lošije odradio od svojih rivala, piše index.hr.
 
Van Gaal i United su se kockali, i to žestoko, a ova sezona će pokazati vraća li se United u vrh engleskog fudbala ili ga očekuje još veća kriza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.