NOGOMET

EKSKLUZIVNO "Avaz" u posjeti porodici Čilić: "Da je bilo više interesa Marin je mogao biti ponos cijele BiH"

Zdenko i Koviljka presretni zbog uspjeha njihovog sina

M. HODŽIĆ

8.9.2014

Marin Čilić, teniser porijekom iz Međugorja u BiH koji nastupa za hrvatsku reprezentaciju, briljantnom partijom i do sada najboljim mečem u karijeri pomeo je Švicarca Rogera Federera u polufinalu US Opena, čime je ušao u prvo veliko finale i borbu za Grand Slam trofej.

U njegovom rodnom Međugorju ova pobjeda ozvaničena je velikom feštom.

Bodrili Marina

Marinov otac Zdenko i majka Koviljka, koji su ekipu "Dnevnog avaz" danas ugostili u svom domu u Međugorju, bili su neopisivo sretni zbog uspjeha njihovog sina.
U njihovoj kući danas popodne vršene su zadnje pripreme pred Marinov najvažniji meč u karijeri.

pripreme-u-domu-cilica-pred-pocetak-meca-2

Pripreme u domu Čilića pred finale US Opena

Otac Zdenko kaže da su pozvali nabliže rođake, te prijatelje i komšije kako bi zajedno bodrili Marina koji je nastupio protiv Japanca Keija Nishikorija.

- Sretni smo s obzirom da je Marin u polufinalu polučio najbolji rezultat u karijeri. Mislim da je pokazao vrhunsku igru i njen novi nivo. Nakon pobjede u polufinalu napravili smo feštu, a i večeras će doći do 100-njak prijatelja i susjeda pa ćemo se malo družiti i navijati. Nadamo se dobroj igri, odnosno Marinovoj pobjedi - kazao nam je danas ushićeni Zdenko, dodavši da se uoči finala čuo s Marinom, koji se spremao za životni meč.

Počeo igrati sa šest godina

- Sretan je i zadovoljan. Sprema se za finale i nada se najboljem - dodao je Zdenko, prisjećajući se Marinovih prvih teniskih reketa i udaraca.

Tenis je počeo igrati sa šest i po godina. Kad mu je bilo devet godine otac je pored kuće napravio tenisko igralište.

- Vidjelo se odmah u ranoj fazi da je talentiran, ali mi ni na kraj pameti nije bilo ovakvo nešto - dodaje Zdenko. Za tenisku reprezentaciju BiH igrao je do svoje 14. godine. Da je bilo uvjeta i interesa i danas bi bio njen član, na ponos cijele BiH.

Tada je negdje trebalo ići kako bi nastupio za reprezentaciju BiH, ali da bi otišao morao je sve sam platiti. O svom trošku što se kaže. I tako se to desilo. Ukazali su se bolji uvjeti u Hrvatskoj i eto, to je taj put. Jednostavno se tako moralo uraditi - ističe Zdenko.

Zahvalnost Ivaniševiću

Njihova velika zahvalnost upućena je Marinovom treneru Goranu Ivaniševiću. Zdenko kaže da je sve krenulo nabolje od kad se Ivanišević pojavio.

- Jako mu je pomogao zaista. On je svjetska i teniska legenda, a fenomenalan je i kao čovjek. Mislim da su se njih dvojica našli i da je to jedan odličan spoj - ističe Zdenko.

Zanimljivo je da je i Ivanišević, kad je prije 13 godina osvajao Wimbledon, igrao u ponedjeljak. U Međugorju su danas bili uvjereni da ima nešto u tome te da će i ponedjeljak Marinu donijeti sreću.

Prijatelji u kafiću iščekuju meč

U svoje rodno Međugorje, u kojem se danas s velikim nestrpljenjem iščekuje njegov najvažniji meč u karijeri, Marin dolazi kad god ima priliku.

prijatelji-u-kaficu-scudetto-uvjereni-u-pobjedu

Prijatelji u kafiću „Scudetto“: Uvjereni u pobjedu

U kafiću „Scudetto“, u koji najčešće izlazi kad dođe kući, zatekli smo brojnje njegove prijatelje i fanove. Uvjereni su bili u Marinovu pobjedu.  Već su prepričavali viceve poput onog da Marin može pobijediti jednog od prijatelje, ne s reketom, već daskom za meso.

- Meč će biti sigurno težak, ali s obzirom kako Marin igra mislim da će pobijediti. On je već s šest godina udarao reket. Rodica iz Njemačke mu je donijela reket na poklon i tu je to sve počelo - kaže nam njegov prijatelj Ivan Lovrić Gigo.

I on je uvjeren da bi Marin ostao igrati za bh. reprezentaciju da su mu ponuđeni bolji uvjeti.

- Sigurno! Jer ga dobro poznajem. Znam da su tada kucali na vrata Teniskog saveza ali su se tamo napravili gluhi. Ponudili su da igra za BiH ali da plati on sam sve. Hvala Bogu ovamo su se našli drugi ljudi koji su prepoznali njegov kvalitet - dodaje Lovrić.

Mediji iz BiH nezainteresirani

Marinov otac Zdenko kazao nam je kako je sramotno da se, osim "Avaza", nijedna medijska kuća iz BiH nije zainteresirala za Marinovu pobjedu i uspjeh.

- Niko me osim vas nije zvao ni posjetio. To je sramotno. Jedino me je zvao predstavnik neke japanske TV kuće, koji je u Sarajevu, i jedino mi je on najavio dolazak - istakao je Zdenko.

Očekivanja prijatelja i rođaka

-Očekujem pobjedu, šta drugo. Već pet godina ja njega čekam da ovo osvoji, kaže Stjepan Čilić.

ilija-susic

Ilija Sušić

- Već tri kola govorim da će ući u finale. On je ekstra igrač. Ovaj meč u polufinalu bio je savršenstvo, kaže prijatelj Ilija Sušić.
- Znali smo da će Marin uspjeti jer je on uistinu veliki igrač. Do ovoga je moralo doći, kaže Marinov stric Ivan Čilić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.