NOGOMET

Lansiranje ka Francuskoj: Reprezentacija BiH večeras protiv Kipra počinje novi ciklus

Susret počinje u 20.45 sati

M. TANOVIĆ

9.9.2014


Idemo ispočetka. Nakon historijskog nastupa na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine počinje novo putovanje, ovaj put cilj je Francuska.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine naš tim počinje večerašnjom utakmicom (Bilino polje, 20.45) protiv Kipra. Naizgled bezazlena ekipa protiv koje se pobjeda upisuje unaprijed, ali ujedno i mina na koju svaka reprezentacija može nagaziti i ostati bez uračunatih bodova. Zato, oprez!

Kiparski bedem

Selektor Safet Sušić očekuje da se Kiprani predstave u defanzivnom izdanju i nama prepuste inicijativu i posjed lopte. Otprilike, kao što rade Grci, samo ne tako dobro. Naš zadatak je da probijemo bedem koji će postaviti pred svoj gol, ali i da pazimo da ne ostavljamo prostora natrag kako bismo spriječili eventualne brze kontranapade protivnika.

- Vjerujem da ćemo dominirati, a najviše problema mogli bismo imati kada dođemo na 30-ak metara od kiparskog gola, jer tada treba tražiti rješenja. Ipak, imamo tim koji može postići dva-tri pogotka, s tim što, kako igramo, nije nemoguće da i mi primimo jedan - kaže naš selektor, koji je jučer s delegacijom NSBiH prisustvovao komemoraciji poginulim rudarima u Zenici.

navijaci-zenica

Navijači će i ovog puta biti naš 12-ti igrač

Dva napadača

Sušić rijetko kada otkriva karte dan pred utakmicu, ali nema sumnje da će naš tim susret početi s dva napadača, kako smo igrali i u prošlom kvalifikacionom ciklusu protiv slabijih ekipa, s Edinom Džekom i Vedadom Ibiševićem. Vezni red predvodit će Miralem Pjanić, nova "desetka" našeg tima, a uz njega bi trebali biti Muhamed Bešić, Senad Lulić i Izet Hajrović. U kombinaciji je još i Haris Medunjanin.

U zadnjoj liniji, kojom nakon dugo vremena neće komandovati Emir Spahić, trebao bi biti stoperski par Ermin Bičakčić i Ognjen Vranješ, a sa strane bi mogli zaigrati Sejad Salihović na lijevom, te Mensur Mujdža na desnom beku. Alternativa rješenja u odbrani Sušić ima u Toniju Šunjiću, koji je, doduše, sporiji od Vranješa, te Avdiji Vršajeviću.

Posljednji u grupi

Kiprani su u kvalifikacijama za SP 2014. zauzeli uvjerljivo posljednje mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi sa samo pet bodova jer su ostvarili samo jednu pobjedu, nad Albanijom od 3:1.

Ipak, Kiprani nikome nisu bili kanta za nabijanje. U 10 utakmica primili su 15 golova, isto kao i drugoplasirani Island. No, s druge strane, postigli su svega četiri, od kojih je dva uknjižio Efstatios Aloneftis, koji će i večeras konkurirati za sastav.

I to govori u prilog tome da su Kiprani defanzivno orijentirana reprezentacija koja neefikasnost u napadu pokušava nadoknaditi čvrstoćom u odbrani.

Minuta šutnje

UEFA je prihvatila molbu Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine da večerašnja utakmica počne minutom šutnje zbog tragedije u rudniku Raspotočje. Također, naši fudbaleri igrat će s crnim trakama ok ruku.

140. mjesto zauzima selekcija Kipra na FIFA-inoj listi

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.