NOGOMET

U Zenici i dalje vlada tišina: Navijači se solidarišu sa rudarima

Bez pretjerane plavo - žute groznice

Dino Pašalić

9.9.2014

Seniorske selekcije BiH i Kipra večeras će na stadionu Bilino Polje odigrati prvu utakmicu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine. Kako to tradicionalno biva, Zenica se na dan utakmice "probudi" u plavo-žutim bojama uz ogromnu dozu atmosfere koja vlada od ranih jutarnjih sati pa sve do završetka utakmice.

Ipak, danas se u Zenici osjeti velika razlika u odnosu na dosadašnje utakmice i atmosferu u gradu, a mišljenja Zeničana su podijeljena. Tako jedni tvrde kako je tragedija koja se desila u jami Raspotočje zapravo rezultat tišine u gradu, dok ostali smatraju da večerašnja utakmica nije od velikog značaja niti Kipar smatraju dovoljno opasnim protivnikom stoga se osjećaju lagodno.

Međutim, naša reprezentacija i do sada je odigravala utakmice na Bilinom Polju sa slabijim reprezentacijama, ali ipak je atmosfera i plavo-žuto "ludilo" bilo neizbježno u gradu. Velika tragedija i pogibija petorice rudara zasigurno je ostavila velike posljedice, a grad Zenica ovu nesreću teško će zaboraviti.

Ipak, obližnji ugostiteljski objekti pored stadiona uveliko pripremaju svoje ljetne bašte kao i roštilje, a evidentan je i pad štandova sa rekvizitima. Većina Zeničana ponaša se kao da se utakmica večeras uopće ne igra u njihovom gradu, te obavljaju svoje svakodnevne obaveze. Tek poneki zvuk vuvuzele začuje se u centru grada i podsjeti Zeničane šta se to večeras dešava u njihovom gradu.

Podsjetimo, iz sjedišta UEFA u Nionu stiglo je odobrenje da večerašnja utakmica BiH-Kipar može početi sa minutom šutnje, čime će se odati počast postradalim rudarima u jami "Raspotočje".

Kakva je atmosfera u Zenici pogledajte u video prilogu, a koji smo načinili oko podneva.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.