NOGOMET

Kad smo pobijedili Zrinjski, možemo i Želju

Na Tušnju dočekuju Plave sa Grbavice

E.M.

19.9.2014

Sloboda je u srijedu ispala iz Kupa, ali tu eliminaciju na Tušnju niko nije tragično primio. Već su sve misli uprte u sutrašnji meč sa Željom, koji će nakon dvije i pol sezone ponovo gostovati na Tušnju.

Ovakve utakmice po pravilu donose posebnu draž, bez obzira sa kojom ekipom, formom i motivacijom nastupaju protivnici. Trener Tuzlaka, Denis Sadiković kaže da nema posebnih problema oko sastava svoje ekipe. Ima na raspolaganju sve snage. Kaže da u dobrom raspoloženju dočekuje meč, ali da još uvijek ima određenih dilema oko sastava, pa još uvijek nije izdiktirao početnih 11.

- Vidjet ćemo ko će igrati. Imam nekih dilema, kao i još jedan trening pred utakmicu. Zna se šta nam donose utakmice sa velikim klubovima, kakav je Željo. Na Tušanj nam stiže protivnik kada mi igramo po sistemu toplo-hladno. Ipak, ohrabrila me je posljednja igra i nastup u Travniku, kada smo eliminisani nakon izvođenja penala. Dobro smo igrali, bilo je trke i prilika, a tako nešto slično očekujem i sutra na Tušnju. Očekujem da moji igrači pruže krajnji maksimum i veliko zalaganje. Već jednom smo u takvoj konstalaciji savladali velikog protivnika. Tu mislim na Zrinjski. Mi zapravo i nemamo nekog posebnog izbora. Nama treba pobjeda i tako ćemo se i postaviti za utakmicu. Ne smijemo i ne možemo više kiksati na Tušnju, koji je naša kuća, a uz pun stadion očekujem i dobru podršku naših navijača - rekao je Sadiković.

Strateg Tuzlaka se osvrnuo i na protivnika, kojeg iznimno cijeni.

- Željo ima jedan dobar spoj, odnosno miks igrača, koji daje rezultate. Nalaze se u dobrom naletu i formi. Iza sebe imaju tri uzastopne pobjede u prvenstvu, kao i u Kupu. Rezultati su svakako za respekt i mi cijenimo našeg rivala. Ima tu i iskusnih igrača, koji mogu biti prevaga i mislim da su dostigli jednu optimalnu formu. Ipak, mi se na Tušnju ne plašimo nikoga, pa ni Želje, i nadam se da ćemo se nakon sutrašnje utakmice mi radovati – rekao je Sadiković.

Skromni igrači kadar Slobode mogao bi dodatno biti okrnjen, jer je neizvjestan nastup prvog striejlac ekipe - Igora Radovanovića.On ima problema sa petom, a zbog povrede leđa i uklještenog živca, skoro sigurno pa neće igrati veznjak Semir Bajraktarević. Prije dvije i pol sezone, Željo je u šampionskom naletu deklasirao Slobodu na Tušnju i to sa uvjerljivih 4:0. Tada je trostruki strijelac za goste bio Muamer Svraka, koji više ne igra za tim sa Grbavice, ali su mu ti golovi i tadašnja forma pomogli da upiše i reprezentativne nastupe kod selektora Safeta Sušića.
 
Inače,  Tuzli s nestrpljenjem očekuju dvoboj sa Željezničarom. Sjećanja su još friška i pamti se  2011/2012. sezona, u kojoj je Sloboda ispala iz Premijer lige BiH, u čemu su, drže navijači, pomogli Željo tako što je nakon duge pobjedničke serije i osvojenog naslova prvaka BiH, u zadnjem kolu poražen od davljenika Leotara (2:1), te Velež izgubivši kod kuće od GOŠK-a (1.2). Da je bilo barem neodlučno, Sloboda bi ostala u ligi. Fanovi Slobode od tada drže Želju i Velež na crnoj listi i čekaju priliku za revanš.

Putem društvenih mreža pojedini navijači pozivaju ljubitelje nogometa da u što većem broju dođu na Tušanj i pomognu Slobodi da vrate "milo za drago" Plavima sa Grbavice.
Do sada je prodano više od 3.000 ulaznica, a navijačka skupina Fukare, priprema posebnu scenografiju, a policija se priprema da spriječi bilo kakve incidente.

Svoj dolazak najavili su i navijači Želje. Prijavljeno je pet autobusa gostujućih navijača, kao i nekoliko kombija, odnosno privatnih vozila. Svi oni će biti smješteni na "D2 tribinu stadiona Tušanj, a veliki broj pripadnika policije, kao i onih specijalnih snaga, brinut će se za red, mir i bezbjednost svih učesnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.