NOGOMET

Potrošio 200 miliona eura, gori od Moyesa

Mizeran start Luisa van Gala na klupi Junajteda

E. Ma.

23.9.2014

Nasljednik Aleksa Fergusona (Alex) na klupi Mančester junajteda Dejvid Mojes (David Moyes) potrudio se da za svog mandata sruši što više negativnih rekorda kluba.

I dok su navijači engleskog najtrofejnijeg kluba mislili da ne može gore, razuvjerio ih je holandski trener Luis van Gal (Louis van Gaal).

Pet bodova

Kako zvanični podaci potvrđuju, Van Galovi "Đavoli" imaju najgori start Premijer lige u historiji takmičenja!

Nikada u posljednje 22 godine, od sezone 1992./93., Junajted nije skupio manje bodova u prvih pet mečeva (sada ima pet, a na startu sezone 2004./05. imao je šest), a prošle u ovo vrijeme - sedam. Junajted u historiji nikad nije bio toliko nisko pozicioniran na tabeli, trenutno je na 12. mjestu.

Nakon što je Mančester prošlu sezonu završio na sedmom mjestu, činilo se da će klub konačno stati na noge poslije prijelaznog roka, u kojem je potrošeno skoro 200 miliona eura.

"Đavoli" su od ovog ljeta jači za Andera Hereru (Herrera), Luka Šoa (Luke Shaw), Delija Blinda (Daley), Anhela di Mariju (Angel) i Radamela Falkaa (Falcao). No, dešava se nešto drugačije.

Jedinu pobjedu ove sezone Junajted je ostvario protiv Kvins park rendžersa (4:0), a u susretima protiv Barnlija, Svonsija i Sanderlenda osvojena su mizerna dva boda.  

Debakl koji je Junajted doživio u nedjelju u susretu s Lesterom (3:5) pokrenuo je niz novih komentara na račun igara slavnog kluba s Old traforda, a poseban akcent stavljen je na račun trenera i njegovu politiku dovođenja igrača. Holanđanin je nakon neuspjeha u Lesteru iznio pred novinarima svoje viđenje meča.

- Dok sam bio trener Barcelone, dogodilo mi se da ekipa vodi 3:0 i na kraju izgubi 3:4, tako da sam ove situacije već doživio vodeći klubove top klase. Ovako nešto se rijetko dešava, ali to ne znači da se ne dešava nikada. Dva puta smo imali dva gola prednosti, naš zadatak je bio da privedemo utakmicu kraju kroz posjed lopte. Mi to nismo učinili - kaže Van Gal.

Timske greške

On nije htio tražiti alibi zbog sumnjivog penala koji je Lesteru dosuđen pri vodstvu Junajteda od 3:1.
 
- Sudijska je posljednja, ali ne smijete mu dozvoliti mogućnost da svira. Ne znam da li je bio penal, ali moramo, prije svega, pogledati jedni drugima u oči zbog velikih grešaka koje smo pravili kao tim. Ne može se reći da je bila loša odbrana, igrate kao tim, Lester je to pokazao. Mi nismo igrali kao tim u drugom poluvremenu i za to nije kriva samo odbrana, već svih 11 na terenu - dodao je Van Gal.

Svi neuspjesi Van Gala u Mančesteru

Mančester junajted nikada nije osvojio manje bodova u Premijer ligi poslije pet odigranih kola

Najgori plasman na tabeli u posljednje 22 godine

Prvi put poslije 30 godina da je Junajted izgubio meč u kojem je imao dva gola prednosti

Prošlo je 36 godina otkad je Junajted posljednji put savladan rezultatom 5:3

Ovo je prvi put da je Junajted dopustio novopečenom premijerligašu da postigne više od četiri pogotka na meču

Na samo četiri od 853 utakmice Mančester je izgubio s više od pet primljenih golova

U prvih šest mečeva pod vodstvom Luisa van Gala Junajted je primio 12 golova. U vrijeme Dejvida Mojesa prošlo je čak 11 utakmica za 12 primljenih pogodaka

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.