NOGOMET

Novinari iz BiH, nemojte odmah "skakati" na Sušića!

Aljoša Asanović, bivši "Vatreni", u razgovoru za "Avaz"

A. SOKOLOVIĆ

23.9.2014

S Aljošom Asanovićem je uvijek ugodno ćaskati. Bilo da se prisjetite nekadašnjih sjajnih evropskih rezultata Hajduka, Želje, Dinama ili Sarajeva, uspjesima reprezentacija Hrvatske i Bosne i Hercegovine ili o tome je li bolji nogometaš Mesi (Messi) ili Ronaldo.

Prvi trening

Asanovića smo jučer pozvali zbog njegovog sina Antonija, koji je na Grbavici u dresu Željezničara odradio prvi trening. Legendarni nogometaš "Vatrenih" nije želio govoriti o adutima njegovog sina kojim bi trebao privoljeti trenera "Plavih" Admira Adžema da s Antonijem nastavi saradnju i u Premijer ligi.

- Vi, novinari, najbolje ćete ocijeniti da li je Antonio zaslužio da nosi dres Želje. Moj sin u svakom slučaju želi napredovati, a mi smo u Željezničaru našli super ljude. Amar Osim je prepoznao da bi Antonio mogao pomoći Želji i već je bio na prvom treningu - kazao je Asanović.

Njegov sin je nakon što je 2011. potpisao za Hajduk, karijeru gradio u Rumuniji, braneći boje Turnu Severina, Dinama iz Bukurešta i donedavno Korone.  

- Na ovim prostorima uvijek će biti talentiranih igrača. Obje lige, i hrvatska i bh., moraju biti bolje. Da je više novca, bilo bi više i uspjeha - kaže Asanović.

Nekadašnji hajdukovac kaže da Željezničar ima mladog trenera, koji je talentiran i niže pobjede. Na pitanje šta je presudilo da Antonio dođe u Željezničar, a ne u Sarajevo, Aljoša se nasmijao:

- Iskren da budem, protiv Želje sam uvijek igrao bolje. Imao sam neki veći motiv za igru protiv tog kluba. Sarajevo je također veliki klub, s puno velikih igrača, ali sam se oduševio kada se Antoniju otvorila mogućnost da zaigra za Želju.

Pape legenda

S Asanovićem ovoga puta nismo mogli mimoići temu o nastupima Hrvatske i BiH na otvaranju kvalifikacija za Euro.  

- Hrvatska je startala s pobjedom, ali molim vas, novinare, u BiH da ne „skačete“ odmah na Sušića nakon jednog poraza. Najlakše je dati podršku treneru kada ima pet pobjeda, ali sada trebate ostati uz njega. Pratim da ga mediji napadaju. No, i igrači moraju podnijeti odgovornost. Najlakše je selektora staviti na križ i razapeti. Pape je legenda bh. nogometa i treba ga pustiti da radi i da do kraja odradi kvalifikacije i pokuša BiH odvesti u Francusku - kazao je Asanović.

Podrška "Lavovima"

Asanović je prošle sedmice u Splitu snimljen s novim imidžom - pustio je bradu, što nije baš obično za bivšeg nogometaša. O imidžu nije želio pričati, ali jeste o planovima.

- U slobodno vrijeme sam navijač mog kluba, imam pretplatu na istok i uvijek idem na tu tribinu da podržim moje "Lavove". Hajduk će izrasti, treba im podrška. A što se mene tiče, nadam se da ću uskoro početi raditi ono što mislim da mogu raditi uspješno. Šta će to biti, vidjet ćemo - tajanstven je Asanović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.