NOGOMET

Kada se mogao vratiti Pirlo, zašto ne može i Spahić?

Faruk Hadžibegić nakon odluke Sušića da u reprezentaciju pozove nekadašnjeg kapitena

A. MIZDRAK

24.9.2014


- Opraštanje pa ponovno vraćanje u reprezentaciju najnormalnija je pojava u svjetskom nogometu. Tu nema ništa sporno. Sve se radi za dobrobit državnog tima. Bosna i Hercegovina je na dobitku zbog odluke selektora Safeta Sušića da u državni tim ponovo pozove nekadašnjeg kapitena BiH i člana Bajera iz Leverkuzena Emira Spahića.

Ovim riječima je legenda bh. nogometa Faruk Hadžibegić prokomentirao za "Avaz" odluku selektora Safeta Sušića da odbranu "Zmajeva" za predstojeće mečeve protiv Velsa i Belgije pojača s Emirom Spahićem, što je fudbaler njemačkog bundesligaša bez razmišljanja prihvatio.

Slična sudbina

- Svi se moraju staviti na raspolaganje nacionalnom timu, tako da podržavam povratak Spahića. Drago mi je što je Spahić promijenio mišljenje i nadam se najboljem. Od njega, kao iskusnog igrača, očekujem sve pozitivno i stabilizaciju unutar reprezentacije - kazao je Hadžibegić.

I nogometnim laicima koji su gledali utakmicu protiv Kipra bilo je jasno da u odbrani BiH ima mnogo rupa. Može li Spahić svojim kvalitetom i iskustvom uspjeti popuniti te rupe?

- Činjenica da ga je Sušić ponovo pozvao dovoljno govori. Vjerovatno je uvidio da nam je Spahić neophodan u odbrani i vjerujem da će nam biti od velike koristi u narednim kvalifikacionim mečevima. Uostalom, i sam Sušić imao je sličnu sudbinu 1990. godine, kada je pred Svjetsko prvenstvo u Italiji uvršten u državni tim, a prije toga nije dobivao pozive - kazao je Hadžibegić.

Dobri i loši

Spahić je u poznim igračkim godinama (ima 34 godine), može li igrati utakmice na visokom nivou?

- Ne bih se složio da je u poznim godinama. Ja sam najnormalnije igrao do 38. godine. On da je ostario, vjerujte ne bi igrao u Bajeru. Nijemci to ne bi previdjeli. Ja da mogu, ponovo bih u tim uvrstio Elvira Bolića, Mehu Kodru, Sergeja Barbareza i Elvira Baljića. Iskustvo je veoma važno. Nema starih ili mladih igrača, već postoje dobri i oni lošiji - rekao je Hadžibegić te dodao:

- Kada Andrea Pirlo može promijeniti odluku i ponovo zaigrati za Italiju nakon što se oprostio, zašto ne bi mogao i naš Spahić.

susic-spahic-26

Sušić i Spahić: Hoće li se ponovo zajedno radovati

Garancija uspjeha

Safet Sušić najavio je podmlađivanje državnog tima. Međutim, već u prvoj utakmici protiv Kipra nastali su problemi. Šta raditi u budućnosti?

- Najbolje je napraviti bazu mladih igrača, uz koje će biti ovi iskusniji. To je garancija uspjeha, jer treba što više iskoristiti njihovo ogromno igračko iskustvo. To je od neprocjenjivog značaja - rekao je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.