NOGOMET

Majstori s loptom iz izbjegličkih centara koji žele Bosnu dovesti na krov svijeta

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH

D. ZEBA

5.10.2014

Dok se izabranici Safeta Sušića budu spremali za veoma bitne kvalifikacione utakmice za Euro 2016 protiv Velsa i Belgije, malonogometna reprezentacija beskućnika BiH nada se da će pronaći sredstva i osigurati potrebnu sportsku opremu za "Homeless World Cup"  ili Svjetsko prvenstvo beskućnika koje se ove godine igra u Čileu.

Skrenuti pažnju

Put na SP u mnogome je već olakšao "Zmaj" Muhamed Bešić, koji im je nedavno donirao 5.000 eura, i na taj način osigurao dio sredstava za kupovinu avionskih karata. U Čile bi trebali putovati  Semir Halčić, Almir Muškić, Muamer Begić, Andrej Živković, Rijad Krajinović, Alen Hodžić, Salih Begzadić i Hasan Begić. Njih će s klupe predvoditi selektor Elmedin Škrebo i njegov asistent Kenan Bajraktarević.

besicbesku

Škrebo i Bešić: Pomoć od 5.000 eura

Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH je projekt Udruženja  "Emmaus", međunarodnog  foruma solidarnosti, a treći put uzastopno učestvovat će na Svjetskom prvenstvu beskućnika u malonogometu.

- U junu ove godine osvojili smo drugo mjesto na Evropskom prvenstvu održanom u Minhenu i nova četvrta generacija igrača ima kvalitet da i u Čileu jurišamo na medalju. Nadamo se da će ovi rezultati skrenuti pažnju na problem beskućnika i mnogima od njih pomoći da konačno imaju siguran krov nad glavom. Malonogometna reprezentacija beskućnika BiH je socijalni projekt, koji smo počeli realizirati u BiH na preporuku sličnih organizacija iz Slovenije i Hrvatske. Nakon ispunjavanja kriterija potrebnih za članstvo postavljenih od strane "Homeless World Cup" dobili smo priliku da učestvujemo na takmičenjima - kaže selektor Elmedin Škrebo.

Kako kaže Škrebo "Homeless World Cup" postavlja 11 kriterija za izbor igrača od kojih je dovoljno ispoštovati jedan da bi se postalo članom reprezentacije.

Jedna porodica

- Većina njih odnosi se na problem nedostatka doma, loših stambenih uvjeta, prognaništvo s ognjišta, boravak u uzurpiranim objektima, kolektivnim centrima, izbjegličkim naseljima, romskim naseljima, terapijskim zajednicama...  Nažalost, silno zakonodavstvo u BiH ni na jednoj razini nije definiralo termin beskućnik ili beskućništvo  zbog čega mi nemamo klasičnih beskućnika uključenih u projekt - kaže Elmedin.

Jedno od pravila kaže da jedan igrač ima pravo nastupa samo na jednom SP-u, dakle svake godine ekipa se bira iz početka.

- Novo SP znači nove igrače, da bi što više njih dobilo šansu za učešće u projektu - kaže Škrebo.

Kapiten reprezentacije je dvadesetšestogodišnji Salih Begzadić, koji živi u Vozući kod Zavidovića.

dvojicabesku

- Većina igrača je iz Tuzlanskog kantona i bliže okoline, a imamo jednog igrača iz Banje Luke. Mi smo kao jedna  porodica. Zajednička nam je velika ljubav prema nogometu i što nemamo svoj krov nad glavom. Golman nas je napustio zbog posla, ali je selektor riješio i taj problem. Zahvaljujući malonogometnoj reprezentaciji beskućnika posjetio sam nekoliko evropskih zemalja. Upoznao sam se s ljepotama Rumunije i Mađarske.  Preživljavam igrajući malonogometne turnire i cijepajući drva. Jedina želja mi je da imam svoj dom i da uživo gledam barem jednu utakmicu nogometne reprezentacije BiH - kaže Begzadić.

Alen Hodžić iz Zvornika veliki je zaljubljenik u nogomet, a skoro dvije decenije živi u izbjegličkom naselju Mihatovići kod Tuzle.

- Ova reprezentacija jedini nam je prozor u svijet. Da nije nje dosad sigurno ne bih bio izvan BiH. Nemamo novca da odemo da gledamo naše „Zmajeve“ u Zenici, a kamoli za neka putovanja. Velika želja mi je da upoznam Miralema Pjanića i da mu stisnem ruku.  Živim i školujem se od majkine penzije. Želja mi je povratak na svoje, ali kako vrijeme odmiče sve je manje šanse za to. Ne znam šta će na kraju biti s ovim ljudima iz Mihatovića. Svi su nas potpuno zaboravili - kaže Hodžić.

Prihvatni centar "Duje"

Udruženje "Emmaus" s mrežom svojih ureda u Doboj-Istoku, Srebrenici i Sarajevu predstavlja jednu od najvećih nevladinih organizacija u BiH. Udruženje se već 14 godina bavi pružanjem pomoći i usluga stanovništvu BiH koje se nalazi u stanju socijalnih, zdravstvenih i drugih potreba. Najveći projekt koji realizira ovo udruženje jeste Prihvatni centar "Duje" u Doboj-Istoku, gdje brinu o 407 štićenika.  

Pomoć velikog Junajteda

Reprezentaciju beskućnika BiH podržao je i slavni engleski klub Mančester junajted.
- Oni žele pomoći nama, ali i svim zemljama koje imaju reprezentaciju beskućnika. Mi bi u budućnosti trebali putovati u Englesku, gdje ćemo imati treninge, odnosno i jednu vrstu edukacije koju će organizirati Fondacija Mančester junajteda - kaže Elmedin Škrebo.  

Podrška FIFA-e i UEFA-e

"Homeless World Cup" ili Svjetsko prvenstvo beskućnika je međunarodni sportski projekt koji je nastao 2003. godine i redovno se održavao svake godine. Projekt ima za cilj pozitivnu stranu nogometa usmjeriti na teško socijalno ugrožene osobe i druge marginalizirane ljude u društvu, kako bi putem sporta promovirali potrebu za pomoć tim ljudima.

HWC je veliko svjetsko takmičenje koje priznaje i podržava UEFA i FIFA.  Globalnu podršku ovom projektu pružaju i nogometne zvijezde i treneri, a među njima su Didije Drogba (Didier), Mikel Esijen (Michael Essien), Rio Ferdinand,  Aleks Ferguson (Alex)...

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.