NOGOMET

Mire Pjanić je igračina, od njega mnogo učim

Gojko Cimirot, novopečeni reprezentativac BiH

Autor:A. MIZDRAK

6.10.2014

Nastupima za Fudbalski klub Sarajevo, u ovogodišnjem takmičenju Evropske lige, Gojko Cimirot oduševio je skaute Olimpijakosa, Atromitosa, Borusije Menhengladbaha i brojnih drugih evropskih klubova, koji bi u svojim redovima rado vidjeli 21-godišnjeg veznjaka, koji je prošlog ljeta iz Leotara stigao u Sarajevo.

Partije Cimirota nisu ostale nezapažene ni kod selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Safeta Sušića, koji je najprije za susrete protiv Lihtenštajna i Kipra pozvao mladog Trebinjca.

Dvije pobjede

Da Sušić itekako računa na Cimirota, pokazao je ponovo nedavno, kada je pred izuzetno važne kvalifikacione mečeve s Velsom i Belgijom, u najbolji državni tim opet uvrstio fudbalera Sarajeva, koji je poziv svojim profesionalnim ponašanjem izvan terena i na njemu itekako zaslužio.

- Presretan sam zbog ponovnog poziva u reprezentaciju. Ostvaruju se moji snovi. Zadovoljstvo je biti dio najboljeg državnog tima. Svi su me odlično prihvatili. Igrači, selektor, stručni štab, svi dišemo kao jedan. Nema nikakvih podjela i nas nove igrače su prihvatili kao da smo tu godinama - kazao je za "Avaz" Cimirot.

Inače, Cimirot je na reprezentativnim okupljanjima cimer s Goranom Zakarićem.

- Spavam u sobi sa Zakarićem, ali kada imamo slobodno vrijeme svi smo zajedno. Edin Džeko me je posebno oduševio. Vrlo je pozitivna osoba, pravi kapiten. Malo me zeza za Sarajevo, s obzirom na to da je on ponikao u Željezničaru, ali sve je to normalno. Džeko zna šta znači igrati nogomet na ovim prostorima i on je najbolji primjer da se uz nevjerovatnu volju mogu postići visoki ciljevi i ostvariti snovi - kazao je Cimirot.

Pred reprezentacijom BiH, možda su i dva ključna meča u kvalifikacijama za odlazak na Evropsko prvenstvo u Francusku.

"Zmajevi" prvo gostuju Velsu (10. oktobar), a onda u Zenici, tri dana kasnije, dočekuju Belgiju.

- Istina je da nas očekuje dva izuzetno zahtjevna meča. Vels i Belgija su selekcije koje imaju vrhunske igrače. Ali, mi svoj cilj imamo. Želimo ostvariti dvije pobjede iz ta dva meča i tako ostati u trci za odlazak na Euro - rekao je Cimirot.

Nema tremu

Činjenicu da na treninzima uči i sarađuje s nekim od najboljih svjetskih fudbalera Džekom, Miralemom Pjanićem..., Cimirot smatra velikom privilegijom.

- Od Pjanića sam naučio mnogo stvari. Kakva je to igračina. Dovoljno je reći da ga je jedan Frančesko Toti (Francesco Totti) prozvao Malim princem. Živim svoj san i sanjam da debitiram za reprezentaciju. Kada mi se ukaže prilika, maksimalno ću se truditi da je iskoristim. Uopće nemam tremu, a kako bih je imao kad predstavljam Bosnu i Hercegovinu - zaključio je Cimirot.

Trebinjci oduševljeni

Cimirot je ponikao u Leotaru. U rodnom Trebinju danas mu živi gotovo čitava rodbina.

- U Trebinju su mi roditelji, sestra i brat koji je, također, fudbaler i kapiten Leotara. Čitavo Trebinje je ponosno na mene i svakodnevno dobivam čestitke. Reakcije zbog poziva u reprezentaciju su pozitivne - kazao je Cimirot, koji s ponosom ističe da je veoma pobožan te da mrzi alkohol, noćne izlaske, nezdravu hranu i sve ono što jednom sportisti nije dozvoljeno.

Ima kondiciju za Bundesligu

O kakvom se sportisti zapravo radi, najbolje govori Cimirotov nalaz VO2 (maksimalna količina kisika koju srce može poslati mišićima i koju oni mogu iskoristiti za proizvodnju energije).

- VO2 mi je 72. Nijedan fudbaler Sarajeva nema više od toga - kaže Cimirot.

Inače, prosječan čovjek, onaj koji je zdrav, ali se ne bavi nikakvom aktivnošću ima VO2 skoro 40. Zanimljivo, bundesligaški klubovi kada angažiraju moguća pojačanja, najprije gledaju rezultate VO2, a Cimirotov rezultat 72 zadovoljio bi kriterije bundesligaških klubova. Stoga, nije isključeno da u narednih nekoliko godina Cimirota vidimo u ligi svjetskih prvaka, za koju Gojko kaže:

- Želja mi je da igram u Bundesligi. To je moj san i uradit ću sve da ga ostvarim.

 

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.