NOGOMET

Utakmice istine: Hoće li Sušić postati bivši poslije Velsa i Belgije?

Prema mnogima naš selektor je izgubio sve kredite

N. KUSTURA

10.10.2014

Večeras i u ponedjeljak fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine igra dvije najvažnije utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Isto se može reći i za posao selektora našeg nacionalnog tima Safeta Sušića.

Naime, porazom od Kipra na domaćem terenu dovedeno je u pitanje odlazak na EP, tako da će utakmice protiv Velsa i Belgije vjerovatno biti presudne.

Međutim, "hajka" na našeg selektora je krenula mnogo ranije. Tačnije nakon okršaja s Nigerijom, kada je Sušić sve iznenadio čudnom i pogrešnom taktikom. Promijenio je i ekipu koja je u kvalifikacijama bila među najboljim i najefikasnijim u Evropi. Mnogi su mišljenje da su upravo to najveći razlozi poraza od Afrikanaca i (pre)ranog ispadanja s Mundijala.

Navijači Zmajeva Papetu zamjeraju i izbor igrača za našu najbolju selekciju. Na spisku se nalaze fudbaleri za koje Sušić naknadno sam priznaje da ne može na njih računati jer ne igraju u svojim klubovima?!. Postavlja se pitanje, zašto su oni uopšte onda na spisku. Tako će nedostatkom stopera zbog povreda ili, u slučaju Ognjena Vranješa, zato što nije zaigrao fudbal od maja ove godine, morati izmišljati pozicije našim veznjacima i dodatno zabrinuti naciju pred utakmicu s Velsom.

S druge strane, izostavljeni su fudbaleri koji redovno nastupaju u Seriji A ili koji konstantno igraju u najboljim evropskim takmičenjima. Upravo bi Ervin Zukanović (Chievo), koji igra poziciju stopera, bio idealno rješenje za deficitarnu poziciju u timu.

Vrijedno pohvale je svakako poziv pojedinim fudbalerima iz naše Premijer lige, jer samo tako se naše elitno takmičenje može dići iz sivila.

Ni mnogi članovi Izvršnog odbora NS BiH nisu zadovoljni Papetom, ali i dalje mu daju bezrezervnu podršku. Nije mali broj bh. navijača koji se preko društvenih mreža izjašnjavaju da zbog čudnih odluka selektora Sušića sa sve manje zanimanja prate Zmajeve.

Zbog svih pobrojanih razloga sasvim je jasno da će sljedećih 180 minuta biti ključno za našeg selektora. Hoće li proraditi silni bosanski inat te osvojiti zadovoljavajući broj bodova u naredne dvije utakmice ili ćemo doživjeti fijasko, ponajviše zavisi od taktički zamisli Safeta Sušića, s kojima se nije proslavio u prošlosti.

Jedno je sigurno. Sušić u ove dvije utakmice može vratiti totalno povjerenje navijača u sebe kao selektora i Zmajeve ili postati bivši, što bi značilo da bi bili jako daleko od plasmana na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.