NOGOMET

Srbija u Ermeniji

Večeras se nastavljaju kvalifikacije širom Starog kontinenta

E. Ma.

11.10.2014

Nakon 18 odigranih mečeva u drugom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine, koje će biti održano u Francuskoj, večeras je na rasporedu još osam susreta.

Nijemci u Poljskoj

Najinteresantniji meč očekuje se u Poljskoj, gdje gostuju aktuelni svjetski šampioni Nijemci. Oba tima su upisala po tri boda u prvom kolu. Poljaci su bili uvjerljivi protiv Gibraltara (7:0), a izabranici Joakima Leva (Joachim Loew) slavili su protiv Škotske (2:1).

Srbija svoj put u kvalifikacijama započinje protiv Ermenije, no neki igrači iz te reprezentacije ne pamte po dobrom Erevan.

- Prije sedam godina smo došli u Ermeniju po sva tri boda. No, meč je završen 0:0. Teren je bio užasan, atmosfera slična. Očekujem sada još težu utakmicu, no svi vjerujemo u tri boda i uspješan start - kazao je Vladimir Stojković, golman Srbije.

No, da apsolutnih favorita u evropskom fudbalu nema, pokazale su i utakmice u kvalifikacijama koje su odigrane sinoć i dan ranije, a najveće iznenađenje priredili su Slovaci. Trijumfalnoj seriji Španaca od čak 14 uzastopnih pobjeda na gostovanjima u kvalifikacionim mečevima, bilo da su u pitanju za EP ili SP, došao je kraj. A serija je trajala od 2007. godine.

Dvije evropske titule, trijumf na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi pa razočaranje u Brazilu i poraz u Bratislavi od 1:2, definitivan je dokaz da je vrijeme nedodirljivih Španaca iza nas.

Kao što je iza nas i vrijeme kada je Iker Kasiljas (Casillas) važio za jednog od najboljih golmana na svijetu. Čuvar mreže Reala okarakteriziran je kao jedan od najvećih krivaca za poraz "Crvene furije", prvenstveno zbog očajne reakcije kod prvog gola Slovačke.

- To je fudbal, ne možemo kriviti pojedince. Kasiljas je prije prvog gola odbranio dobre šanse Slovačke. Nisam vidio jasno situaciju, ali se lopta čudno kretala i prevarila Ikera - rekao je Vinsent del Boske (Vincent del Bosque), selektor Španije.

Večer senzacija

Večer senzacija upotpunili su Slovenci, koji su porazili favorizirane Švicarce (1:0), koje s klupe predvodi Sarajlija Vladimir Petković, te Lihtenštajn, koji je protiv Crne Gore izvukao remi (0:0). Makedonija je gubila u Skoplju od Luksemburga na poluvremenu (1:2), ali je Basart Abdurahimi u drugoj minuti nadoknade donio sva tri boda domaćem timu (3:2). Prije toga je izjednačujući gol za Makedonce iz penala postigao Adis Jahović, bivši fudbaler Sarajeva.

  • 14 - uzastopnih gostujućih pobjeda u kvalifikacijama ostvarila je Španija, no taj niz prekinut je u Bratislavi

Parovi i satnica

Grupa D: Irska - Gibraltar (18), Škotska - Gruzija (!8), Poljska - Njemačka (20.45)

Grupa F: Rumunija - Mađarska (18), Finska - Grčka (20.45), Sjeverna Irska - Farski Otoci (20.45)

Grupa I: Ermenija - Srbija (18), Albanija - Danska (20.45)

Uhapšeni navijači zbog vrijeđanja Putina

U Borisovu kod Minska uhapšeno je četrdesetak ukrajinskih i bjeloruskih navijača poslije meča njihovih timova u kvalifikacijama za EURO 2016, kada su uzvikivane parole protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Od 41 uhapšene osobe, 25 je zadržano u pritvoru. Među njima je 14 Ukrajinaca i 11 Bjelorusa, koji su optuženi, između ostalog, za "propagiranje ili isticanje nacističkih simbola" i za "loše ophođenje". Meč u kom je pobijedila Ukrajina sa 2:0 obilježen je uzvikivanjem uvredljivih parola protiv Putina i to s tribina obje grupe navijača, kako onih iz Ukrajine tako i onih iz Bjelorusije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.